Meer aandacht voor video's op de videoplatformen?

De internauten wenden zich steeds vaker tot het internet om videocontent te bekijken. Moeten de makers van deze films dan ook hun handelswijze aanpassen?

post-image-3
Volgens een recente peiling van Harris Interactive heeft YouTube zijn leadership als belangrijkste ontmoetingsplaats voor online video in 2007 nog versterkt. De contenteleveranciers hebben hun marktaandeel kunnen uitbreiden via de platformen voor het ruilen van videocontent, wat ten nadeel ging van de tv-sites, die slechts licht vooruitgingen.

De conclusies van deze peiling, in november 2007 in de Verenigde Staten uitgevoerd, stippen onder andere de volgende punten aan:

1. Het online viewership ging verleden jaar over het algemeen vooruit (81% tegen 74%).
2. Het aantal bezoekers steeg het meest bij YouTube: bijna twee derde (65%) van de online volwassenen in de VS zegt daar een video bekeken te hebben, tegenover 42% in 2006; de stijging was het sterkst in de leeftijdscategorie van 25 jaar en ouder.
3. Meer dan twee internauten op vijf (42%) zeggen dat zij YouTube regelmatig bezoeken, tegenover 33% verleden jaar.

Een van de verklaringen voor dit fenomeen houdt verband met het aantal antwoorden dat men bij een zoekopdracht op YouTube krijgt. Men gaat naar YT omdat men weet dat men er de gezochte video vindt. Het platform biedt de makers van de content verschillende tools aan: de titel van de video, het toevoegen van trefwoorden of opstellen van een commentaar. Deze elementen zijn onontbeerlijk voor indexatie van de content.

Het is dan ook erg belangrijk dat men hiervan optimaal gebruik maakt, want de massale hoeveelheid content die elke dag uitgebracht wordt is echt indrukwekkend. Een goede zichtbaarheid van uw video is echter niet alleen afhankelijk van deze elementen. Ook met andere tools kan u het kijkcijfer van de video's aanzwengelen:

1. een link leggen naar een vaak bekeken video met een gelijkaardig onderwerp als het uwe; dat kan u bijvoorbeeld doen door een commentaar te posten als antwoord op een bestaande video;
2. uw video delen met vrienden en kennissen;
3. buzz creëren rond uw film op digg, facebook of del.icio.us;
4. uw film voegen bij een bestaande groep die eenzelfde onderwerp behandelt.

De dialoog is een ander erg belangrijk element, dat de contentmakers echter vaak links laten liggen. Wanneer de internauten publieke commentaren kunnen posten op uw video, krijgt u de kans om in gesprek te gaan met uw publiek. Deze commentaren, vaak erg kort (vb. lol, rotfl enz), zijn de eerste barometer voor de internaut om te beslissen of hij al dan niet de film wil zien. In zekere zin vervangen deze commentaren de traditionele programmagidsen voor tv.

Aarzel niet om antwoorden te posten op commentaren. Het is aangeraden om "open" antwoorden te geven, antwoorden die de discussie heropenen, zelfs bij de meest negatieve commentaren.

En tot slot: het begrip "tijd" is volkomen verschillend voor audiovisuele content op het web. Bij de traditionele tv is uw content zichtbaar tijdens een uitzending of een speciaal magazine, en zal hij waarschijnlijk geen tweede keer uitgezonden worden. Op het internet staat uw content voortdurend ter beschikking van de internauten, en kan hij plots door omstandigheden in de actualiteit komen en een nieuw publiek vinden.


Patrick Janssen, Ebuco digital productions

Back to top button
Close
Close