De consolidatie in de Business Intelligence sector

In zes maanden tijd heeft de sector van de Business Intelligence een ware aardverschuiving meegemaakt. En dat is echt geen journalistieke overdrijving. In het begin van dit jaar onderscheidden marktonderzoekbureaus zoals Gartner of IDC nog vijf leaders - in willekeurige volgorde: Cognos, Business Objects, Hyperion, Microsoft en SAS Institute. In zes maanden tijd zijn drie van die leaders overgegaan in de handen van een bedrijf dat buiten het BI segment staat.

post-image-3
In maart had Oracle de overname aangekondigd van Hyperion voor 3,3 miljard dollar. In de maand oktober heeft SAP dan weer voor een verrassing gezorgd door haar vriendschappelijke overname te onthullen van de specialist Business Objects voor 4,8 miljard euro. Tot dan toe had SAP altijd een organische groei verkozen om haar verdere uitbouw te verzekeren, en daarbij deed het enkel nauwkeurige, doelgerichte verwervingen. Men zou die tweede operatie als een tegenzet kunnen beschouwen.
 
Sinds 2004 had Oracle gezworen het leadership van de Duitse uitgever te betwisten op vlak van bedrijfssoftware (vooral ERP en CRM), en stapelde het spectaculaire overnames op, in het bijzonder Peoplesoft en Siebel. Vanuit deze optiek betekent de reactie van SAP, de uitgever van Walldorf, dat hij toegeeft dat hij zich zorgen begint te maken over de handelingen van Oracle, en dat terwijl SAP voorheen altijd beweerde dat de operaties van Oracle eerder een afleidingsmaneuver waren waarmee het delen van de markt kon inpalmen door rondzwalkende klanten te verleiden.
 
De CEO van SAP, Hennig Kagerman, heeft er echter tijdens een persconferentie begin oktober aan herinnerd dat het bedrijf tevens tot doel heeft de omvang van haar marktaandeel te verdubbelen tegen 2010, een doel dat voorzeker niet gehaald kan worden enkel en alleen op de basis van organische groei. En daarom zal de verwerving van Business Objects hoogstwaarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Voor Philippe Janssen (Business Objects BeLux) bestaan er in elk geval erg duidelijk raakvlakken tussen de operationele ERP systemen en de BI beslissingssystemen, wat dan zou kunnen verklaren wat er zich nu op de markt afspeelt. De consolidatiegolf is al langer bezig in de software-industrie.
 
De operatie van SAP "zal de waarde van onze oplossing verhogen. Zo bekeken heeft een huwelijk met SAP wel degelijk een zin", bevestigt hij. De oplossing  van Business Objects zal in elk geval "open en multiplatfom" blijven. Men moet "een evenwicht vinden tussen onafhankelijkheid en het op elkaar afstemmen".

Cognos op het verkeerde been gezet?

Op 12 november heeft IBM dan weer van zich laten horen door aan te kondigen dat het voor 5 miljard dollar de Canadese uitgever Cognos verworven heeft, waarmee het al tamelijk nauwe banden had. IBM verdedigt zich door te zeggen dat het Oracle en SAP nagedaan heeft. Zelfs al reageert Patrick Xhonneux van SAS Institute door te zeggen dat deze operatie niet echt een verrassing is ("dit bevestigt wat al enkele maanden, zelfs een jaar gezegd wordt"), toch is deze operatie volkomen in tegenspraak met de uitspraken die gedaan werden tijdens het Cognos Performance 2007 evenement, dat midden oktober in Brussel gehouden werd. Christopher Dzekian (Vice-President BI Product Management) had toen zelfs een speciale sessie gepland naast zijn gewone presentatie, om de gevolgen te evalueren die de eerste twee operaties op de positie van zijn bedrijf hebben.
 
De oefening bestond er natuurlijk uit om Cognos als de grootste uitgever te omschrijven van onafhankelijke oplossingen (iets waarover de klanten zich zouden verheugen) in de arena van de BI, terwijl hij de gunstige invloed vermeldde die de twee fusies zouden hebben voor de eindgebruikers. Volgens Dzekian stemmen de meeste klanten hun ERP en BI tools toch niet op elkaar af. Hij meent dat de overname van BO door SAP een "reactie is op de druk van Oracle, dat zich geen zorgen maakt over de fondsen in zijn portefeuille met oplossingen, zolang er geld in het vooruitzicht ligt". De zaak zou meer zorgwekkend zijn voor SAP, waar men niet minder dan een veertigtal fondsen vindt. De komst van Oracle, van SAP maar ook van Microsoft "zal de wereld er niet beter op maken voor de BI en de heterogeniteit", waarschuwt Dzekian. Integendeel, elk van deze spelers is in zi
Back to top button
Close
Close