Gamevertising: reclame in spelletjes

Games - of zij nu op een console of online gespeeld worden- hebben een zekere geloofwaardigheid verworven in de reclamewereld. Die geloofwaardigheid geeft de marketeers een nieuw conceptueel platform om nieuwe strategieën voor communicatie en promotie uit te bouwen.

post-image-3
Het advergame en de "reclame in het spel" hebben de wind van voren. De cijfers spreken voor zich: de inkomsten, gegenereerd door de game-industrie, hebben die van de markt voor dvd-films overtroffen!
 
"Het omzetcijfer van de verkoop van games op alle platformen bijeen vertegenwoordigde in 2006 bijna 265 miljoen euro in België. Dat is meer dan de muzieksector (205 miljoen euro) of die van de video (225 miljoen euro). En de trend voor 2007 laat een stijging van een vijftien procent verwachten volgens de statistieken van GFK", merkt Bart Cobbaert op, marketingmanager bij Electronic Arts, de grootste uitgever van games ter wereld.
 
Anderzijds blijft de doelgroep "gamers" zich al een tiental jaren uitbreiden. "Er is geen typisch profiel meer van de gamer, want tegenwoordig zijn alle leeftijdsgroepen hier vertegenwoordigd". De 6 tot 15-jarigen zijn goed voor 31% van het totaal aantal spelers, de categorie 16-24 voor 22%, de leeftijdsgroep 25-35 vertegenwoordigt 20%, de 36-55 jarigen 22%, en de meer dan 56 jarigen tellen toch nog altijd mee voor iets meer dan 5%.
 
Met andere woorden: 47% van de gamers zijn tegenwoordig ouder dan 25 jaar! Het lijdt geen twijfel: de "gamer" is een machtige verbruiker geworden die over belangrijke koopkracht beschikt. Kortom, een nieuwe goudmijn die de marketeers en adverteerders maximaal willen exploiteren.
 
Deze groei naar volwassenheid gaat nog veel verder bij games in netwerk en op het internet, want hier bereikt de verhouding man/vrouw een ratio van 2/3 in het voordeel van de mannen, terwijl deze proportie enkele jaren geleden nog 95% mannen en amper 5% vrouwen was. De aantrekkingskracht die de online games op vrouwen uitoefenen wordt deels verklaard door de komst van virtuele werelden zoals Second Life of de Sims.
 
Spelletjes in de aanbieding!
 
"Gamevertising is een marketingtechniek waarmee de adverteerder de klant kan benaderen op een delicate, sympathieke en intelligente manier, met als doel persoonlijke informatie te verzamelen, vermits de spelers aangemoedigd worden om hun gegevens achter te laten om een geschenk te ontvangen", vat Eric Dubois samen, CEO van iFood. Over het algemeen heeft deze discipline tot doel: het verzamelen van gegevens met commerciële oogmerk. Maar het maken van een spelwedstrijd voor een adverteerder kan ook dienen om diens naamsbekendheid uit te bouwen. En die formule heeft succes!
 
"Met advergames kan men een erg hoog inschrijvingsgehalte in opt-in verkrijgen, tot zelfs 30% wanneer een campagne goed georkestreerd is", bevestigt ons Olivier De Doncker, woordvoerder van Emakina.
 
En zo vindt men dus op het Web "gamevertising" in alle mogelijke gedaantes, zowel bij Second Life als op sociale netwerken als FaceBook. "Dankzij de mechanismen van het spel kan men tegenwoordig haast alle gebruikersprofielen en leeftijdsgroepen bereiken", stipt Eric Dubois aan.
 
Het advergame trekt een massa volk aan, maar het lokaas moet wel aanlokkelijk zijn! Het geschenk moet aantrekkelijk genoeg zijn om Buzz te genereren en moet afgestemd zijn op de doelgroep wil men goede resultaten halen. Met andere woorden, het juiste recept bestaat erin het goede evenwicht te vinden tussen incentive en de aantrekkingskracht voor het merk, om de valkuil te vermijden dat enkel de incentive de reden zou zijn om deel te nemen aan de spelwedstrijd.
 
Advertenties in games en andere vormen van gamevertising
 
Benoît Lips, CEO LBi, ziet verschillende soorten van gamevertisi
Back to top button
Close
Close