BeCommerce: Online betalen veiliger dan consument denkt

Consumenten die kritisch staan tegenover het kopen op Internet, blijken weinig vertrouwen te hebben in het online betalen. “Dat staat nochthans in schril contrast met de realiteit”, aldus BeCommerce, het platform van de Belgische e-commerce bedrijven. De verbetering van de controlesystemen en de massale toepassing ervan door de webshops zorgt voor een hoog veiligheidsniveau bij het online betalen. De webshops die het BeCommerce kwaliteitslabel voeren, garanderen veilige online betalingen volgens strenge normen van de betaalkaart-sector.

post-image-3
Eén van de belangrijkste drempels om te kopen op Internet is het idee dat leeft bij de Belgische consumenten dat online betalen onveilig zou zijn. Dat blijkt ondermeer uit de BeCommerce Trust Index, een onderzoek dat BeCommerce voert in samenwerking met het marktonderzoeksbureau InSites. “47% van de ondervraagden vindt het niet veilig om online met een kredietkaart te betalen,” zo zegt Tim Duhamel van InSites.

“Maar als we kijken naar het veiligheidsniveau van de online betaalsystemen en naar de ervaringen van de webshoppers, dan kunnen we besluiten dat het slechts om een gevoel gaat bij consumenten die nog niet eerder op het Internet kochten,” aldus Erik Duysters, sector manager van BeCommerce. De afgelopen jaren verbeterde immers het veiligheidsniveau van diverse online betaalsystemen om mogelijk misbruik voor te zijn.

Zo evolueren de Belgische banken naar een home banking systeem dat meer vraagt dan enkel een paswoord om online toegang te krijgen tot de bankrekening of overschrijvingen uit te voeren. Meer en meer banken stellen apparaatjes ter beschikking van hun klanten waarbij het kaartnummer ingegeven moet worden in combinatie met een unieke code dat telkens opnieuw via het apparaatje aangeboden wordt. Daarna moet de klant ook het paswoord ingeven om toegang te krijgen. Via de Bancontact-kaart kunnen consumenten niet alleen aan home banking doen, maar eveneens via de betaalknop van de betreffende bank online aankopen verrichten bij de webshops. Zo werd het online overschrijven bij het kopen op Internet een stuk veiliger en toegankelijker.

Ook het online betalen met kredietkaart zoals VISA, MasterCard en American Express, biedt extra beveiliging via ondermeer cryptologische technologieën (SSL). Het ingeven van de kaartnummers gebeurt via beveiligde platforms die de consument kan herkennen aan het webadres (dat start met https in plaats van http) en aan het slotjes-icoon dat aangeeft dat het betaalsysteem gecertificeerd is. Deze platforms worden meer en meer beheerd door gespecialiseerde bedrijven zoals Ogone die werken volgens de strenge normen van de Payment Card Industry (PCI). Dit heeft als gevolg dat de Belgische webshops zelf al jaren geen databanken met kredietkaartnummers meer bijhouden, want die zouden kunnen gekraakt worden door onbevoegden.

Door het toevoegen van een paswoord aan de kredietkaart, bestaat er ook al enige tijd een nog veiligere online betaalmethode met kredietkaart onder de naam “Verified by Visa” en “MasterCard Secure Code”. Die werkt op dezelfde manier als de nieuwe home banking systemen van de Belgische banken.

Ook de Belgische wetgeving beschermt de consument: bij diefstal of verlies van de kredietkaart, is de eigenaar niet verantwoordelijk tot een bedrag van 150 euro. Wanneer de kredietkaartgegevens van de consument misbruikt worden zonder dat er sprake is van verlies of diestal van de kaart, wordt de consument zelfs 100% terugbetaald.

Back to top button
Close
Close