Vervolg dossier streaming video - De Persgroep: “Experimenteren zonder meerkost”

Mediagroep De Persgroep besloot dit jaar tot een unieke samenwerking voor de bouw van een eigen videostreaming-platform. De uitgever van HLN.be – het verlengstuk van Het Laatste Nieuws en ook online de meest bezochte Belgische nieuwssite met zo’n 3,6 miljoen unieke bezoekers per maand – deed de investering op een gedeeld budget samen met VMMa (QMusic.be), Paratel en Roularta. Het eerste doel was om de budgetten voor streaming beter in de hand te houden.

post-image-3
Luc Verbist, De Persgroep“Tot voor kort werd de streaming-dienst uitbesteed aan derden. De kosten daarvan zijn echter sterk afhankelijk van de publieke interesse, zodat het succes uiteindelijk een molensteen om je nek wordt”, vertelt Luc Verbist, IT-directeur van De Persgroep.
 
Hetzelfde probleem leefde volgens hem bij de VMMa, die volop experimenteert met video via de VTM-site (nieuwsflashes) en die van QMusic. Uit een studie bleek dat een eigen infrastructuur bijna break-even kon draaien, zodat uiteindelijk ook VTM-aandeelhouder Roularta en VTM-dochter Paratel in het project betrokken werden. Paratel gaat een deel van de infrastructuur zelf commercialiseren – zoals dat al gebeurt met de eigen SMS-gateway.

“Met vier partijen was de investeringskost wel haalbaar. Zo hebben we niet langer die meerkost in geval van sterke groei”, aldus Luc Verbist. De installatie omvat onder meer een reeks servers met streaming-software, drie zware multifunctionele Cisco Catalyst 6500 switches en een colo-contract bij Belgacom met een voorbehouden lijncapaciteit van liefst 4 Gigabit/s, rechtstreeks naar het internet.
 
“Telenet heeft afgehaakt omwille van capaciteitsproblemen, hoewel zij dit vandaag ook kunnen leveren. Jammer, want we hadden uiteindelijk liefst met beide partijen een contract gesloten”, verklapt Luc Verbist. Volgens hem wordt de trafiek, die bijna alleen uit upload-verkeer bestaat, voor ongeveer één derde afgeleverd op het Belgacom-netwerk, één derde op Telenet en één derde op alle andere providers.

Bij de keuze voor Cisco gaf vooral de bestaande Cisco-kennis bij het onderhoudsteam van De Persgroep de doorslag. “Onze media zijn een 24-uurs business geworden. Dit project zou onmogelijk zijn geweest zonder onze bestaande 24-uurs organisatie die het nieuwe platform kan ondersteunen”, waarschuwt de IT-directeur. Het streaming-platform is op zich al een erg forse investering, maar de ondersteuning is minstens even belangrijk. “Zo’n platform draait niet vanzelf”, aldus Luc Verbist.
Dankzij het project krijgen de eigen media een veel grotere bewegingsvrijheid. Experimenteren kan, bijvoorbeeld via korte interviews met bedrijfsleiders op de sites van De Tijd en L’Echo (van uitgeverij Mediafin, voor 50% in handen van De Persgroep). “Internet is momenteel nog een zaak van veel experimenteren, om zo de ‘stickyness’ van onze sites te verhogen”, aldus Luc Verbist. Door het gezamenlijke platform liggen de incrementele technische kosten van zo’n nieuwe projecten een stuk lager.

“Alle media zijn een vaste-kosten business. IT is een belangrijke component van die vaste kost. Als we dit kunnen optimaliseren in samenwerking met conculega’s, waarom niet”, vindt Luc Verbist. Hij benadrukt anderzijds dat het louter gaat om een technisch-operationele samenwerking. Het zakelijke initiatief van de verschillende media blijft ten allen tijde onafhankelijk. “Vergelijk het met de gezamenlijke stock van drukpers-wisselstukken die we jarenlang onderhouden hebben samen met Corelio (ex-VUM)”, besluit Luc Verbist.
 
Jan-Frans Lemmens
 
Streaming video ook op je eigen site?
Back to top button
Close
Close