Online back-up met een flinke scheut 2.0 van Belgische makelij

VC’s en entrepreneurs met investeringsbereidheid, spits uw oren want we geven niet elke dag een tip weg van dit kaliber. Via-via-via kwam ons een, twee weken geleden in alle stilte (maar met al 3.000 overwegend buitenlandse gebruikers) gelanceerd, online back-up platform met fikse 2.0 functies onder de aandacht. Het ding heet Yuntaa.com en is ondermeer ontsproten aan het brein van een uit het Hageland afkomstig ondernemer.

post-image-3
En wie bij het lezen van de woorden ‘online back-up’ denkt ‘oh nee, nog één’, leest best verder.

Want Yuntaa.com is niet alleen erg ambitieus, het is ook nog eens veel functioneler en evolutiever dan veel van de oplossing die we al zagen en testten.

Yuntaa.com, dat in heuse 2.0 traditie in bèta is verschenen en ook grafisch doet denken aan veel andere 2.0 applicaties, is een online back-up oplossing met 1 gigabyte gratis opslag en tal van collaboratiefuncties en sociale functies: je deelt je bestanden met ‘buddies’ die je ook nog eens op verschillende manieren kunt gaan indelen.

Maar daar blijft het niet bij: Yuntaa.com is immers echt nog zo een initiatief van mensen die gepassioneerd zijn door technologie en om de paar weken met extra features komen (en die gratis aanbieden aan de gebruikers).

Zo leert een gesprek met oprichter Jan Lambrechts ons dat de 1 gigabyte limiet tijdelijk is, dat er een zakelijke versie aankomt (Yuntaabizz) en dat er binnenkort een systeem komt waarmee iedereen zijn persoonlijke back-up pagina krijgt en kan delen. Zo wordt overigens ook één van de huidige beperkingen opgeheven: als je bestanden wilt delen met iemand, moet die iemand lid zijn van de community.

Twee oprichters en een netwerk van 16 programmeurs. Dat is het indrukwekkende HR-arsenaal achter Yuntaa.com. Die programmeurs bevinden zich niet hier maar in Bangalore waar oprichter Lambrechts verschillende keren per jaar heen vliegt en waar hij een belang heeft in een lokaal bedrijf.

Binnenkort wil Lambrechts overigens ook lokale programmeurs aanzoeken. Vooral omdat hij met de nakende business-versie van Yuntaa.com in eerste plaats op de Benelux wil mikken (denk bij die business-versie aan een soort Basecamp maar dan anders en – hopelijk – beter).

Dat is niet het geval met de huidige consumerversie die nu in de eerste plaats door gebruikers uit andere landen wordt geproefd (kijk bijvoorbeeld maar eens in welke talen Google je zoekresultaten op Yuntaa serveert). En dan nog op een vrij opmerkelijke manier: nul marketingkost, gewoon wat mailtjes gedropt naar een paar kennissen. En op die manier een 3.000-tal gebruikers bereikt. Neem het van ons aan: meer dan een aantal van andere online back-up oplossingen.

De VC-piste
 
Maar kost dat ontwikkelen allemaal niet verschrikkelijk veel geld? Zeker weten van ‘yes’. En dus is Lambrechts dezer dagen druk aan het reizen doorheen ons continent op zoek naar investeerders.
Blijkbaar niet zonder succes. De eerste contacten en concrete gesprekken zijn een feit. 
 
In juni, amper enkele dagen na zijn lancering, was Yuntaa één van de sprekers op de jaarlijkse European Venture Market in Berlijn waar ze zoals andere gegadigden 5 minuten kregen om zich voor te stellen.
 
Ze kregen er al meteen de eerste prijs voor beste presentatie in hun sector (IT) en zelfs van dit drie dagen durende event an sich, aldus nog Jan Lambrecht.
 
Het resultaat: een aardig adressenlijstje van Duitse VC's.
 
Potentiële investeerders talmen dus best niet al te lang.
 
Roadmap
 
Op de lijst van de nieuwigheden die er aan komen, noteren we: de reeds vermelde persoonlijke pagina voor elke gebruiker, online office-achtige software die toelaaat om documenten online te bewerken en ze daarbij rechtstreeks op te slaan, en verschillende kleinere aanpassingen en verbeteringen.

Knap (en ook wel erg 2.0) is dat Yuntaa binnenkort een roadmap op zijn site zal posten waarin alle toekomstige plannen zullen worden losgelaten op de geïnteresseerden.

Je bezoekt Yuntaa.com via

Back to top button
Close
Close