Scriptingtalen en databanken bepalen je hostingpakket

Heel wat hedendaagse websites gebruiken zogenaamde scriptingtalen – bijvoorbeeld PHP, ASP, Coldfusion, JSP/Tomcat, Perl/CGI – om dynamische, databankgestuurde, webpagina’s aan te maken. Zo’n script draait op de webserver en stelt een pagina samen volgens de voorkeur van de surfer. Daarnaast zijn er ook ‘client-side’ scripts (Javascript, VBscript...) die in de webbrowser van de surfer draaien. Met die laatste moet je bij de keuze van een hostingpakket geen rekening houden.

post-image-3

Wil je server-side scripting gaan gebruiken, dan moet je hostingpakket daar ook voor geschikt zijn. De webserver moet de gebruikte scriptingtaal immers ondersteunen. Meestal kies je een scriptingtaal in combinatie met een achterliggende databank. Dit is een keuze die je eerst moet maken alvorens je je hostingpakket kiest. Kijk vooral naar argumenten zoals je eigen technische expertise (of die van je webontwikkelaar), functionele en prestatie-eisen en eventueel het prijskaartje.

Enkele scriptingtalen (PHP, JSP) zijn immers gratis te gebruiken, terwijl je voor andere rekening houdt met een licentiekost (bv. ASP .NET of ColdFusion). De keuze is ook nauw verwant met deze van het besturingssysteem voor je webserver. Hoewel exotische combinaties mogelijk zijn, vind je ASP vooral in combinatie met Microsoft IIS, MS-SQL/Access en Windows. Daarentegen wordt PHP klassiek gebruikt in combinatie met Apache en MySQL op Linux.

De meeste hostingaanbieders ondersteunen al deze scriptingtalen, maar niet zelden tegen een meerprijs. Bekijk dus vooraf het prijskaartje. Belangrijker is wellicht of je hoster ook beschikt over de nodige technische expertise. Welke versies van sommige scripts kun je gebruiken? Staat dat allemaal netjes gedocumenteerd? Hoe flexibel kun je omgaan met eigen varianten? Krijg je gepaste ondersteuning om problemen snel op te sporen en te verhelpen? Hoewel je vermoedelijk alleen in de praktijk ontdekt hoe goed de ondersteuning is, kies je dus best niet blindelings voor het goedkoopste aanbod.

De meeste scriptingtalen vereisen nog een behoorlijk hoog technisch niveau en natuurlijk worden lang niet alle dynamische websites van de grond af aan opgebouwd. Steeds meer websites worden immers aangestuurd door een CMS of Content Management Systeem. Er bestaan daarbij contentbeheersystemen in alle mogelijke technologische smaken (scriptingtalen, databanken,…) en met erg uiteenlopende prijskaartjes, afhankelijk van de technologie, de functionaliteit en zo meer.

Er bestaan tegenwoordig ook heel wat valabele gratis CMS-systemen. Het merendeel daarvan is gebaseerd op openbronsoftware (Linux Mambo, Drupal, Wordpress en Joomla bijvoorbeeld), al vind je er ook voor Windows platformen (zoals Community Server).

Als je voor zo een pakket kiest, kijk je best na of je hostingprovider het ook ondersteunt en of hij je de nodige technische ondersteuning biedt om het met succes te installeren.
 
De Digimedia hosting tips worden u aangeboden in samenwerking met COMBELL
Back to top button
Close
Close