Klik je rijk: kansspelen op internet

Voor de goklustigen en de dromers binnen de on-line gemeenschap (en statistisch zijn er dat heel wat) kan binnenkort het geluk niet meer op. De Nationale Loterij krijgt in de toekomst immers de mogelijkheid om internetkansspelen te organiseren.

post-image-3
Net zoals alle andere bedrijven die gokken via het internet willen aanbieden zal de Kansspelcommissie haar eerst een gunstig advies moeten verlenen, maar het bekomen van een betrouwbaarheidscertificaat mag geen probleem zijn, gezien de financiële waarborg waar de Loterij met de vingers in de neus voor tekent.

Het betreft hier overigens geen exclusiviteittoestemming, want een beperkt aantal internetbedrijven die aan alle voorwaarden voldoen zullen ook een zelfde toelating kunnen binnenrijven.
Gokken op het internet is natuurlijk al langer dan vandaag mogelijk, dus niks nieuws onder de zon wat dat betreft, maar...het feit dat onze minister van Justitie een wetsvoorstel heeft opgemaakt dat het fenomeen erkent is wél een belangrijke evolutie.
Het internetgokken toelaten kan immers een belangrijke financiële aderlating betekenen voor de Staatsloterijen.

Want vanaf dan heeft de doorsnee Lotto-, Subito- of Win for Life-speler de keuze om niet langer bij de krantenboer aan te schuiven met zijn formulier, maar vanop de PC of GSM een kansje te wagen.
En ...dat kan men net zo goed bij een concurrerende internetgoksite doen, die waarschijnlijk een iets royaler graantje van de winstpot zal uitkeren dan er doorgaans te rapen valt met het klassieke biljet.
Een serieuze kras in de kas van de Nationale loterij ? Dat valt nog te bezien, al wordt de concurrentie natuurlijk Subito Presto aangezwengeld.

De populariteit van gokken op het internet neemt overigens met rasse schreden toe. De online gambling-sector rijft nu al meer dan 10 miljard euro per jaar binnen, en het ziet er naar uit dat  dit bedrag nog zal toenemen eens het ‘illegale’ karakter ervan verdwijnt, en een breder publiek zijn kans ook eens zal wagen.
Vandaag wordt er ook in België al heel wat gegokt, gepokerd, gewed en gespeeld, zij het dan op buitenlandse sport-, casino- en goksites of ‘Belgische’ sites waarvan de exploitanten vaak ergens op een exotisch eiland gevestigd zijn.

In ieder geval zal een herziening van de wet op kansspelen deels een eind maken aan de nu al jarenlang aanslepende rechtszaken en disputen rond het vermeende monopolie op kansspelen en aanverwante spellen waar de overheid de staatskas mee spekt.

Maar het debat zal zich snel verleggen naar andere thema’s.  De combinatie van nieuwe technologieën en kansspelen stelt bvb. jongeren, gokverslaafden en minder weerbaren extra bloot aan de verlokkingen van het spel. Iets wat op vandaag al merkbaar is rond randfenomenen als cryptische ‘sms & win’ en belspelletjes, waarbij de rekening fors kan oplopen en de gedupeerden veeleer verliezers zijn.

In ieder geval was de huidige regelgeving serieus uit balans, en zijn de komende aanpassing een doorn in het oog van sommige belangengroepen, maar tegelijk een ‘noodzakelijk kwaad’, want de desbetreffende wetgeving was –zelfs na de herziening van 1999- niet meer van deze tijd.

Konden vroeger zes kruisjes je leven veranderen, dan zullen binnenkort  misschien een sms of click dat doen..
Tom Willemkens, Prophet
Back to top button
Close
Close