De federale rechter beveelt Google om zijn Play Store open te stellen voor concurrentie: overwinning voor Epic Games

Afgelopen maandag heeft een federale rechter in San Francisco Google een besluit opgelegd dat de spelregels in de wereld van mobiele applicaties zou kunnen veranderen. Het bedrijf uit Mountain View is nu verplicht om concurrenten toegang te geven tot hun Play Store, waardoor Android-gebruikers meer opties krijgen om apps te downloaden. Google heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen deze beslissing.

post-image-3

Een lange strijd tussen Epic en Google

Dit vonnis markeert een belangrijke stap in de strijd van Epic Games tegen Google. Al jarenlang beschuldigt Epic Google (en ook Apple via iOS) ervan de applicatiemarkt op slot te doen door ontwikkelaars te verplichten hun apps via hun winkels (Play Store en App Store) te verspreiden en hun betaalsystemen te gebruiken, die gepaard gaan met commissies van maar liefst 30%, wat als buitensporig wordt beschouwd.

Afgelopen december oordeelde een jury dat Google schuldig was aan monopolie op de markt voor Android-appdistributie. Deze nieuwe bevel is een aanvulling hierop, met de oprichting van een technische en nalevingscommissie om toezicht te houden op de uitvoering van deze openstelling van de Play Store voor concurrenten.

Google in het vizier van regelgevers

Deze zaak maakt deel uit van een bredere context van antitrustdruk tegen Google. Afgelopen augustus had een rechter in Washington al gelijk gegeven aan het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat de techgigant beschuldigde van het monopoliseren van de online zoekmarkt. Tegelijkertijd wordt Google geconfronteerd met andere rechtszaken met betrekking tot zijn dominantie op de markt voor reclametechnologieën.

In al deze zaken betwist Google de beschuldigingen krachtig. Toch zou de beslissing van afgelopen maandag het landschap van mobiele appdistributie voor de komende jaren wel eens kunnen herdefiniëren

Back to top button
Close
Close