DPC dwingt X om te stoppen met het gebruik van persoonlijke gegevens voor zijn Grok AI

Het bedrijf X heeft officieel afgezien van het gebruik van persoonlijke gegevens van Europese gebruikers voor de training van zijn artificiële intelligentie, Grok. Die beslissing komt er na verschillende maanden spanningen met de Ierse Data Protection Commission (DPC), de belangrijkste regulator voor het platform in de EU. De DPC had in augustus 2024 een juridische procedure opgestart, waarbij het X ervan beschuldigde dat het zonder toestemming gegevens verzameld had om zij AI te voeden.

post-image-3

Tussen 7 mei en 1 augustus 2024 had X de gegevens gebruikt van publieke postings van zijn Europese gebruikers, zonder de strenge regelgeving van de EU te eerbiedigen op het gebied van databescherming. Onder druk heeft X eerst deze praktijk tijdelijk opgeschort, vooraleer voorbije woensdag zich er definitief toe te verbinden om de betrokken gegevens te verwijderen. De DPC heeft daarop haar juridische procedure stopgezet, wat een keerpunt betekent voor de regulering van AI op het continent.

Het probleem van gegevensbescherming bij het trainen van AI
Deze zaak roept bredere vragen op over het gebruik van persoonlijke gegevens om artificiële intelligentiemodellen te vormen. De DPC heeft opgeroepen tot een debat op Europees niveau, om de regels op dit gebied te verduidelijken. Dale Sunderland, DPC-commissaris, heeft gezegd dat hij hoopt dat deze gesprekken zullen leiden tot een meer samenhangende en efficiëntere regelgeving op niveau van de EU.

Het probleem van de conformiteit van AI-modellen met de Europese wetten wordt steeds nijpender voor technologiebedrijven, zoals blijkt uit dit verschil met X, maar ook met andere tech giganten.

Meta en Google trekken de kaart van voorzichtigheid
In tegenstelling tot X hebben Meta en Google ervoor gekozen om de lancering van hun generatieve AI op de Europese markt uit te stellen. De bedrijven zijn zich bewust van de strenge eisen van de EU op het gebied van gegevensbescherming en nemen daarom de tijd om hun modellen aan te passen zodat zij de heersende regels respecteren.

Deze strategische keuze voor voorzichtigheid komt er na verschillende confrontaties tussen deze bedrijven en de Europese regulatoren. Dat zij de lancering van hun Ai uitstellen getuigt van hun wens om beter te anticiperen en zo de juridische sancties te vermijden waarmee X geconfronteerd werd.

Een nieuw tijdperk voor AI-regelgeving in Europa
De zaak X zou wel eens een keerpunt zijn in de regelgeving voor artificiële intelligenties in Europa. Nu de regulatoren zich steeds waakzamer opstellen, zullen de technologiereuzen moeten navigeren in een wetgevend kader dat voortdurend evolueert, met strengere regels voor het gebruik van persoonlijke gegevens. Het debat rond gegevensbescherming en AI wordt steeds heviger, en de manier waarop de technologiebedrijven zich hieraan aanpassen zou de toekomst van deze technologieën op de Europese markt kunnen bepalen.

Back to top button
Close
Close