Meta zet de deur open naar de Fediverse

Meta vergroot nog de wisselwerking van Threads met de fediverse, een ecosysteem van gedecentraliseerde sociale netwerken. Hierdoor kunnen gebruikers van Threads beter communiceren met platformen zoals Mastodon of Pixelfed, terwijl dit ook nieuwe opportuniteiten creëert voor bedrijven en merken. Deze expansie roept echter vragen op over de mogelijke impact van Meta op het open en collaboratieve karakter van de fediverse.

post-image-3

Meta blijft de integratie van Threads met de fediverse vergroten, het open sociale netwerk dat platformen ondersteunt zoals Mastodon, Pixelfed, PeerTube en zelfs Flipboard. Deze week kondigde het bedrijf een nieuwe functie aan waarmee gebruikers van Threads de antwoorden van de fediverse konden zien op andere postings dan die van henzelf. Tegelijkertijd zullen de boodschappen die via de Threads API geplaatst worden, inbegrepen de postings aangemaakt door app van derden of planningdiensten, ook op de fediversie verspreid worden.

Deze nieuwe ontwikkeling werd voorheen al aangekondigd via een in-app melding, waarin stond dat het delen van API-postings naar de fediverse op 28 augustus van start zou gaan.

Sinds de lancering van de Threads API in juni hebben belangrijke spelers zoals Hootsuite, Sprinklr, Sprout Social en Grabyo ook Threads opgenomen in hun platformen. Daardoor wordt Threads nuttiger voor bedrijven, merken en digitale marketingspecialisten. Deze strategie moet de zichtbaarheid maximaliseren van accounts met een groot bereik, zoals die van @potus, die beheerd worden door social media teams.

Deze evolutie staat in sterk contrast met de strategie van X, het platform dat vroeger bekend was als Twitter, dat de toegang tot zijn API beperkt heeft door het gratis luik stop te zetten en de tarieven ervan verhoogd heeft om zijn inkomsten te verhogen.

Tegelijkertijd heeft Threads een belangrijke nieuwigheid ingevoerd: het vertonen van antwoorden van de fediverse op de postings van derden. Sinds juni konden de gebruikers de antwoorden uit de fediverse op hun eigen postings zien, op voorwaarde dat zij deze functie geactiveerd hadden bij de instellingen van de app. Voortaan kunnen zij ook deze antwoorden op postings van andere gebruikers raadplegen, wat meteen ook de hoeveelheid content verhoogt dat zichtbaar is op Threads, zelfs zonder exponentiële groei van het aantal gebruikers.

Meta roept zijn gebruikers op om deze nieuwe functie te verkennen, door populaire accounts te volgen zoals die van de YouTuber Marques Brownle (@mkbhd). Een nieuwe rubriek, "Fediverse Replies", zal het aantal antwoorden tonen dat afkomstig is van de fediverse, wat dus een groter zicht geeft op de interactie op andere servers.

Alhoewel deze functie een schat aan bijkomende content met zich meebrengt, blijft die toch een beetje verborgen in de gebruiksinterface, want er is een bijkomende click nodig om toegang te krijgen. Dit onderscheid zou de indruk kunnen wekken dat deze antwoorden minder belangrijk zijn dan de native antwoorden van Threads. Maar de interface van Threads zou uiteraard nog kunnen veranderen, naarmate het platform zich verder ontwikkelt.

Tot slot, Threads onderscheidt zich ook doordat het de grootste app is die het ActivityPub protocol ondersteunt, dat de fediverse aandrijft. Deze integratie roept ongerustheid op bij de verdedigers van het gedecentraliseerde, open source sociaal netwerk. Sommige beheerders van Mastodon servers hebben al preventief Threads geblokkeerd om elke interactie te voorkomen met het netwerk dat onder controle staat van Meta.

Back to top button
Close
Close