Procreate verdedigt menselijke creativiteit

Terwijl de digitale kunstindustrie massaal overstapt op generatieve AI, vormt Procreate, de populaire design-app voor de iPad, daarop een uitzondering. Het weigert halsstarrig om deze technologie in zijn producten op te nemen en bevestigt zo zijn toewijding aan de menselijke creativiteit.

post-image-3

Procreate, de design-app voor de iPad die populair is bij kunstenaars, nam onlangs een gedurfd standpunt in door te verklaren dat het nooit generatieve AI-functies in zijn producten zal integreren. Op zijn website heeft het bedrijf toegegeven dat machine learning een "overtuigende technologie" is, maar bevestigde het duidelijk dat generatieve AI niet strookt met zijn creatieve visie.

James Cuda, CEO van Procreate, heeft deze verklaring nogmaals bevestigd in een video op X, waarin hij zijn categorische oppositie tegen deze technologie verkondigde. "Ik haat generatieve AI echt", verklaarde hij. "Ik houd niet van wat er in de industrie gebeurt en wat dit met de artiesten doet. Onze producten zijn ontworpen vanuit het idee dat het een mens is die creëert, en niet een machine".

Deze positie van Procreate werd gunstig onthaald door een grote groep digitale kunstenaars, die deze stap beschouwen als een noodzakelijk verdediging van de menselijke creativiteit. Andere giganten uit de sector, zoals Adobe, hebben generatieve AI omarmd, ondanks de controverse rond het feit dat gegevens van gebruikers gebruikt werden om de modellen te trainen. Maar Procreate kiest ervoor om trouw te blijven aan zijn principes. In 2022 is de Clip Studio Paint app trouwens teruggekomen van een gelijkaardig project, na een negatieve reactie van zijn gebruikers.

Tegen een achtergrond waar steeds meer digitale kunstplatformen generatieve AI adopteren, onderscheidt Procreate zich door zijn streven om de menselijke hand te behouden achter elke creatie. Nu de industrie snel evolueert wordt het interessant om te zien of andere bedrijven ook die weg zullen inslaan, of dat zij zich zullen blijven onderdompelen in het tijdperk van artificiële intelligentie.

"Wij weten niet echt waar deze zaak ons zal brengen, noch hoe dit zal aflopen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het ondersteunen van de menselijke creativiteit de juiste weg is om te bewandelen", besloot James Cuda, waarmee hij opnieuw bevestigde dat Procreate ernaar streeft om een platform te blijven waarbij de mens centraal staat.

Back to top button
Close
Close