Datacenters vervuilen meer door AI

Google meldt een stijging van zijn CO2-emissies met 48%  in amper vier jaar tijd, en bereikt 14,3 miljoen ton in 2023.

post-image-3

Deze stijging, die voornamelijk te wijten is aan zijn datacenters, bemoeilijkt zijn ambities om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. "Naarmate wij AI in onze producten integreren, kan het terugdringen van de emissies moeilijker blijken", geeft Google toe.

De datacenters van Google, die nodig zijn door de groeiende vraag naar computerkracht, en dan vooral door AI, zijn het meeste verantwoordelijk voor deze stijging. Deze evolutie roept vragen op over het vermogen van de gigant om zijn milieudoelstellingen te bereiken.

Een wereldwijd probleem in de technologiesector
Google is niet de enige die met deze problematiek geconfronteerd wordt. Ook Microsoft heeft gemeld dat zijn CO2-emissies met 29% gestegen zijn, alhoewel dit berekend is vanaf het jaar 2020. De hele ICT-sector, inbegrepen de dataenters, netwerken en apparatuur, is goed voor 2 tot 4% van de wereldwijde emissies, een aandeel dat vergelijkbaar is met de burgerluchtvaart.

De impact van datacenters en het probleem van de energietransitie
Volgens David Bol, hoogleraar in elektronicasystemen aan de UCLouvain, is de efficiencywinst die door de grote datacenters gerealiseerd werd niet langer voldoende om de stijging van het dataverbruik te compenseren. Het rebound-effect, waarbij de efficiencyverbetering aanzet tot een hoger verbruik, staat de vermindering van energieverbruik in de ICT-sector in de weg.

"Het is niet voldoende om het aandeel van groene energie te verhogen om aan de nieuwe vraag te voldoen. De ecologische voetafdruk moet verkleind worden. De energietransitie is uiteraard essentieel, maar dat alleen volstaat niet".

Enkel en alleen de energietransitie zal het probleem niet oplossen. Het is essentieel om de wereldwijde ecologische voetafdruk te verkleinen. Met de ambitieuze doelstellingen die Google zich gesteld had tegen 2030, zal het zijn economisch model terug moeten overdenken in de hoop een CO2-neutraliteit te bereiken, een uitdaging die de meeste andere spelers uit de sector verschoven hebben naar 2040.

Back to top button
Close
Close