De EU viseert de Chinese e-commercegiganten met nieuwe invoerrechten

De Europese Commissie overweegt om de vrijstelling van invoerrechten af te schaffen voor goedkope producten, en richt zich daarbij op online retailers zoals Temu, Shein en AliExpress. Momenteel zijn producten onder de 150 euro niet onderworpen aan invoerrechten, maar die vrijstelling zou tegen het einde van de maand kunnen verdwijnen.

post-image-3

In 2022 werden 2,3 miljard artikels onder die grens in de EU geïmporteerd, waarbij geprofiteerd werd van het feit dat China de transportkosten subsidieert. Wanneer deze vrijstelling stopgezet wordt, zou dit gevolgen hebben voor alle retailers die rechtstreeks naar klanten in de EU verzenden.

Sein heeft al gezegd dat het de hervorming steunt. De moederbedrijven van AliExpress, Alibaba en Temu, evenals de EU, hebben nog niet gereageerd. Verleden jaar had de Commissie deze maatregel voorgesteld in het kader van een douanehervorming, maar zij wil de invoering ervan nu versnellen.

Deze beslissing kadert in de context van spanningen tussen de EU en China. In juni heeft de EU tijdelijk bijkomende invoerrechten opgelegd voor Chinese elektrische wagens, wat een negatieve reactie van Peking uitlokte.

Om de goedkope import af te remmen, zou de EU ook de grote platformen kunnen verplichten om in de EU te registreren voor online btw-betalingen. Sinds 2021 is deze registratie facultatief voor online verkopers. Dit nieuwe beleid zou echter wel de werklast van douaniers verhogen, en die zijn al overbelast.

Met de nieuwe maatregelen wil de EU de elektronische handel reguleren en de toevloed van goedkope producten uit China beperken.

Back to top button
Close
Close