Nvidia verdacht van anticoncurrentiële praktijken

In september 2023 wordt Nvidia geconfronteerd met een huiszoeking door de Franse overheden wegens vermoedens van anticoncurrentiële praktijken in de grafische kaartensector. Parallel voert het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten een gelijkaardig onderzoek, om te bepalen of de techgigant misbruik gemaakt heeft van zijn dominante positie in generatieve artificiële intelligentie.

post-image-3

Nvidia wordt door de Franse autoriteiten aangeklaagd voor vermeende anticoncurrentiële praktijken in de sector van de grafische kaarten. In september 2023 werd het technologiemerk geconfronteerd met een huiszoeking door de Franse justitie. De Franse "Feuille de charges", een zogeheten mededeling van punten van bezwaar, zou er volgens bronnen dicht bij het dossier gekomen zijn als gevolg van die acties.

Het is niet alleen Frankrijk dat het merk verdenkt: ook het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft onlangs een onderzoek geopend naar Nvidia, zo meldde de New York Times begin juni. Dit onderzoek moet bepalen of de Amerikaanse halfgeleidergigant anticoncurrentiële praktijken bedreven heeft om zijn positie in de sector van generatieve artificiële intelligentie te verstevigen.

Dit grondige onderzoek van de autoriteiten komt er op een tijdstip nadat Nvidia tijdelijk Microsoft en Apple voorbijgestoken heeft en het meest gewaardeerde bedrijf ter wereld werd. Een prestigieuze titel, die het behaalde dankzij de koortsachtige vraag naar zijn chips, die essentieel zijn voor het bedenken en ontwikkelen van generatieve AI-toepassingen zoals ChatGPT.

In het voorbije jaar ging de populariteit van Nvidia pijlsnel omhoog, gedreven door de wereldwijde belangstelling voor artificiële intelligentie. De bedrijven haastten zich om massaal zijn halfgeleiders te kopen, wat tot een spectaculaire groei van de fabrikant gezorgd heeft.

Dit duizelingwekkende succes heeft echter ook de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten getrokken. De regering maakt zich zorgen over de té dominante positie van Nvidia in deze bloeiende sector, een bezorgdheid die het indrukwekkend momentum van het bedrijf zou kunnen afremmen.

Back to top button
Close
Close