Wachtwoorden zijn niet langer veilig voor bepaalde algoritmes

Een recent onderzoek van Kaspersky toont aan dat, met een minimale investering en een beetje tijd, de meeste wachtwoorden veel sneller gekraakt kunnen worden dan men denkt. Met behulp van geavanceerde algoritmes voor het raden met brute kracht, werd 59% van 193 miljoen bestudeerde wachtwoorden in minder dan 60 minuten ontcijferd, en 45% in minder dan 60 seconden.

post-image-3

Een verbeterde brute force aanval
De klassieke brute force aanval bestaat erin dat alle mogelijke combinaties getest worden, tot men het juiste wachtwoord vindt. Slimme gis-algoritmes, zo legt Antonov van Kaspersky uit, zijn echter gevormd op databases met bestaande wachtwoorden. Zij beginnen met de meest voorkomende combinaties om dan naar meer zeldzame te gaan, wat het procedé aanzienlijk versnelt.

Efficiency van slimme algoritmes
Een onderzoek van Kaspersky toont aan dat slechts 10% van de wachtoorden in minder dan een minuut ontcijferd worden bij een simpele brute force aanval. Dit percentage stijgt tot 45% wanneer men slimme algoritmes toevoegt. Bij een tijdspanne tussen één minuut en een uur, stijgt het slaaggehalte van 20% tot 59%.

Waarom wachtwoorden kwetsbaar zijn
Veelgebruikte wachtwoorden zijn vaak gebaseerd op voorspelbare patronen, zoals datums, namen en toetsenreeksen op het klavier. Slimme algoritmes maken gebruik van deze menselijke gewoonten, wat wachtwoorden zoals “p@ssw0rd” even kwetsbaar maakt als “password”.

Gevolgen voor de bedrijven
Deze resultaten beklemtonen het belang voor bedrijven om hun cybersecurity te versterken. Complexe en unieke wachtwoorden, in combinatie met multifactor authenticatie, zijn essentieel om zich te beschermen tegen de meest geavanceerde kraakmethodes.

Back to top button
Close
Close