Meta aangeklaagd voor het gebruik van persoonlijke gegevens

De Amerikaanse social media-gigant Meta (Facebook, Instagram) wordt in 11 Europese landen, waaronder België, geconfronteerd met aanklachten omwille van zijn plan om de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers “illegaal” te gebruiken in een artificiële intelligentieprogramma. Volgens een persbericht van de organisatie Noyb werden de klachten hierover deze week neergelegd.

post-image-3

Noyb, een Weense NGO die bekend staat voor zijn oppositie tegen de technologiereuzen, roept de overheden op om “dringend” op te treden om de uitrol van dit nieuwe privacybeleid, voorzien voor 26 juni, tegen te houden.

Momenteel worden al bepaalde publieke gegevens gebruikt om generatieve AI-modellen te trainen. Maar volgens de NGO wil Meta veel verder gaan door gebruik te maken van alle persoonlijke gegevens -privéberichten, privéafbeeldingen, online trackinggegevens- die het sinds 2007 verzameld had. Met als doel die te exploiteren in het kader van een “experimentele AI-technologie zonder enige beperking”, zo stelt Noyb in zijn persbericht.

De oprichter van de NGO, Max Schrems, verklaart over dit onderwerp: “Zij zeggen eigenlijk dat zij eender welk gegeven kunnen gebruiken afkomstig van eender welke bron, voor eender welk doel en die ter beschikking stellen van eender wie ter wereld”.

Het is onduidelijk of deze gegevens gebruikt zullen worden om een simpele chatbot te creëren, opdringerige doelgerichte reclame, of zelfs dodelijke autonome drones, zo licht hij toe. Dat alles gebeurt zonder instemming van de gebruikers, alhoewel dit vereist wordt door de Algemene Verordering Gegevensbescherming (AVG).

Een beroep doen op het recht om digitaal vergeten te worden
Volgens Max Schrems heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) al in 2021 geoordeeld dat Meta zich niet kon beroepen op een ‘legitiem belang’ om de rechten van gebruikers op gegevensbescherming opzij te schuiven in het kader van reclame. Meta beweert echter dat het gebruik van gebruikersgegevens om generatieve AI-modellen en andere tools te trainen en te ontwikkelen gebaseerd is op een legitiem belang.

In de volgende dagen zullen in andere landen van de Europese Unie wettelijke stappen ondernomen worden, na de stappen die al genomen werden in 11 lidstaten, waaronder Frankrijk, België en Duitsland.

De vereniging Noyb (acroniem voor "None of your business", wat "dat gaat u niet aan" in het Engels betekent), is een voortrekker bij klachten die tegen de tech giganten ingediend worden. Noyb herinnert eraan dat haar acties met name in de zaak van Meta geleid hebben tot administratieve boetes van meer dan 1,5 miljard euro.

Back to top button
Close
Close