Microsoft investeert 16 miljoen dollar in Mistral AI

Op 26 februari heeft Mistral AI, een start-up uit Parijs, de lancering aangekondigd van een nieuw taalmodel dat de rechtstreekse concurrentie moet aangaan met GPT-4 van OpenAI. Microsoft heeft 15 miljoen euro geïnvesteerd in het kader van zijn partnerschap met de Franse start-up.

post-image-3

Met een waardering van 2 miljoen dollar op het einde van zijn eerste financieringscyclus was de start-up, dankzij de hulp van Andreessen Horowitz, erin geslaagd om bijna 385 miljoen euro op te halen. Als de waardering stabiel blijft bij de volgende ronde, zou dit betekenen dat Microsoft minder dan 1% van het kapitaal van het Franse bedrijf in handen zou hebben.

Op 26 februari heeft de start-up Mistral Large gelanceerd, dat rivalen als GPT-4 en Claude 2 zou uitdagen. Deze software is, in tegenstelling tot zijn confraters, geen open source. De ontwikkelaars kunnen toegang krijgen via het API-platform van het Franse bedrijf. In samenwerking met Azure zou Mistral AI via dit distributiekanaal nieuwe klanten moeten lokken. De modellen van Mistral zijn ook beschikbaar via de cataloog van Azure.

Met deze investering is Microsoft dus zowel bij OpenAI als bij MistralAI een investeerder. De relatie tussen Microsoft en OpenAI wordt nauwlettend in het oog gehouden door de toezichthouders van de EU en het Verenigd Koninkrijk. Mistral AI van zijn kant, de zogenaamde Europese AI-kampioen, lijkt steeds meer op zijn Amerikaanse concurrenten, met een closed-source aanpak en een lange lijst Amerikaanse fondsen die het ondersteunen.

Back to top button
Close
Close