Het factchecking-systeem van Threads werkt nog niet helemaal

Threads, de Meta-versie van X, wil zich ver houden  van de politiek. Dat wil echer niet zeggen dat de app desinformatie op de netwerken negeert, vooral met de komst van de nationale verkiezingen. Het netwerk zegt wel dat het op dat gebied inspanningen wil doen, maar het geeft ook toe dat een directe factchecking nog niet uitgerold is.

post-image-3

Meta kondigde eind verleden jaar aan dat zijn factchecking-partners begin 2024 operationeel zouden zijn. In afwachting daarvan wordt de factchecking op het platform eerder behandeld door de content te vergelijken met  bijna identieke content op Threads. Het gaat dus eerder over een inhoudelijk match dan een factchecking.

Het bedrijf bevestigt zelf deze opmerking door te stellen dat de factchecking nog niet volledig op punt staat, maar dat het niet lang meer zou duren vooraleer die functioneert.

Waarschuwingsberichten
Verschillende gebruikers konden waarschuwingen zien in de vorm van een tussenbericht bij een nepvideo die door AI  gemaakt werd, of in de vorm van een pop-up als het gaat om een tekst.

Het duidelijke bericht luidt “Vals bericht”, met de uitleg dat deze informatie door een factchecker in een andere thread als vals bestempeld werd. Andere facktcheckers echter bevestigen onafhankelijk van elkaar dat die beweringen niet gestaafd waren. Na de boodschap kan de gebruiker de naam lezen van de factchecking-organisatie en de conclusie van hun oordeel.

Bij testen die door verschillende instellingen gedaan werden, had de Amerikaanse gigant eerst de geposte boodschap verborgen en vervangen door een knop “de posting bekijken”. Men kon ook te weten komen waarom die post verborgen was door op de knop “See why” te drukken. Er ontstond echter een probleem toen men vaststelde dat de knop wel op het mobiele toestel maar niet op de computer werkte, en dat de waarschuwing onder de video gemakkelijk over het hoofd gezien kon worden.

Zodra het systeem in werking is, zal dit het platform onderscheiden van zijn concurrent, X, die het factchecken overlaat aan crowdsourcing. Vrijwilligers controleren er de feiten en komen tot een consensus tussen mensen die dezelfde opinie delen. Meta heeft echter besloten tot een voorzichtiger aanpak van nieuws en het potentieel ervan voor desinformatie.

Nog een laatste punt dient vermeld, namelijk dat de verantwoordelijke van Instagram, Adam Mosseri, verklaard heeft dat Threads nieuws niet langer zal pushen. De app zal bovendien politieke content niet langer proactief laten verschijnen in zijn aanbevelingen. Die content zal nog wel kunnen verschijnen in de “Trending” functie van de app, die “Today’s Topics’ heet.

Back to top button
Close
Close