Brusselse longtail-fietsenfabrikant Bike 43 gaat voor productie van 10.000 fietsen

Gewapend met vers kapitaal en extra ervaring is de unieke Brusselse longtail fietsenfabrikant Bike 43 klaar voor de volgende stap: een productie van 10.000 fietsen voor binnen- én buitenland.

post-image-3

Bike 43, is de voorloper van de longtail fietsen. Al in 2011 ontwierp elektromechanisch ingenieur Etienne Richelle een fiets met als voornaamste eigenschap zijn kinderen op eenvoudigere wijze naar school brengen. Het prototype werd een sensatie en evolueerde naar Bike 43, een bedrijf dat "longtail" cargofietsen voor gezinsvervoer ontwerpt en produceert. De fiets is nu al meer dan 5 jaar op de markt en wordt vooral gewaardeerd om zijn betrouwbaarheid, zijn geraffineerde design, zijn rijcomfort en zijn constante evolutie.

In 2022 komen de zaken in een stroomversnelling wanneer Etienne het gezelschap krijgt van investeerders Miguel Van Damme (Brightwolves) en Thibaut Dehem (87seconds, Cameleon, Mix), twee klanten van het eerste uur die zeer overtuigd waren om het project een nieuwe ambitie te geven. Ze richtten samen een nieuwe vennootschap op met hoofdzetel in Brussel, vlakbij de productielijn. Met het ontwerp en de productie van longtailfietsen heeft Bike 43 de ambitie om maar liefst 10.000 auto's te vervangen.

Externe financiering voor Europese groei

De onderneming heeft in het eerste jaar van haar bestaan al bewezen winstgevend te zijn en heeft zo haar geografische groei zelf gefinancierd. “Het is niet omdat we externe financiering halen, dat we niet winstgevend zijn. Integendeel.”, verklaart Thibaut Dehem, Managing Partner bij Bike 43. “We vinden het belangrijk te kunnen aantonen dat het mogelijk is winstgevend te zijn in de fietsensector en tegelijkertijd te investeren in R&D.”

De onderneming verkreeg het voorbije jaar 1 miljoen euro aan financiering, dankzij de 2 nieuwe ondernemers, lening bij finance&invest.brussels en een bankfinanciering. De verse middelen zijn uitsluitend bestemd als werkkapitaal voor de grondstoffenvoorraad. Zo plant het bedrijf voor zijn tweede werkingsjaar maar liefst een verdrievoudiging van zijn productie.

Back to top button
Close
Close