Hoe Mobiel is Wireless?

Draadloos surfen, de ultieme vrijheid. Combineer dit met de steeds populairder wordende VoIP technologie, dan wordt de ultieme droom van de nomade in ons toch ineens realiteit? En dat natuurlijk voor een prikje, want VoIP, dat is toch uiterst voordelig telefoneren? Maar is dat werkelijk zo? Telefoneren we binnenkort allemaal uiterst goedkoop via Wi-Fi hotspots en kunnen de traditionele gsm-operatoren hun deuren sluiten?

post-image-3

Ja, als je bereid bent steeds op zoek te gaan naar een plekje binnen de reikwijdte van één van de schaarse hotspots die ons land rijk is, vervolgens stil te blijven staan gedurende de duur van het telefoongesprek en daarenboven het geruis erbij voor lief neemt. Kortom, de huidige technologie en ook de beschikbaarheid van de benodigde infrastructuur nopen ons tot ‘statisch mobiel’ werken en bellen. Je kan je wel verplaatsen en je vervolgens ter plekke verbinden met de rest van de wereld, maar je verbinden en je daarna verplaatsen, dat zal pas voor morgen zijn. En hoe zal dat dan gerealiseerd worden?

Voor de ‘kleinere’ zendingen die relatief weinig bandbreedte in beslag nemen, is Wi-Fi een geschikte oplossing. Wel moet er nog een fundamenteel probleem opgelost worden. Momenteel is er immers geen handover van het ene naar het andere basisstation voorzien (tenzij deze in Mesh netwerken gebouwd worden), noch is er roaming tussen verschillende operatoren uitgewerkt. Dit laatste is in veel ons omringende landen al in voege en dus perfect mogelijk. Als deze beperkingen worden opgelost en er meer hotspots geïnstalleerd worden, is echt mobiel bellen al een stap dichterbij. Maar... Wi-Fi maakt gebruik van twee niet gelicentieerde banden waarvan heel wat toepassingen gebruik maken (gaande van alarmen, afstandbesturingen, enz...). Een zeer hoge adoptie van de technologie zal dus zeker voor overbelasting en kwaliteitsverlies zorgen. Of zoals men nu al zegt: de ene zijn signaal is de andere zijn ruis.

WiMAX heeft dan weer als voordeel dat het een grotere datacapaciteit heeft en gebruik maakt van zowel gelicentieerde als niet-gelicentieerde banden. Ook belangrijk is dat het prestatiegerichter is voor non-line-of-sight toepassingen. De ideale technologie dus om grotere hoeveelheden data over langere afstand te versturen. Meer nog, het zijn uitermate geschikte tussenstations om verschillende hotspots aan te verbinden. Nadeel is dan weer dat de gelicentieerde banden duurder zijn om te gebruiken,  maar zoals iedereen weet is het meestal minder druk op tolwegen. Daarenboven is er nog geen eenduidige standaard waardoor de apparatuur compatibel is met de verschillende banden. Maar daaraan wordt hard gewerkt. Net zoals bij Wi-Fi apparatuur is ook het energieverbruik hoog, wat indirect impliceert dat de gsm’s wel eens de afmetingen van weleer zouden kunnen aannemen. Remember, die elegante toestelletjes uit de beginjaren?

En dan is er natuurlijk 3G. Een door de gsm operatoren zeer duur betaalde technologie en gelicenceerde bandbreedte. Velen zijn er nu al van overtuigd dat het bijzonder moeilijk wordt de ROI positief te krijgen. Nochtans heeft ook deze technologie zijn voordelen. Uitermate geschikt voor voice-toepassingen en contractueel is er de verplichting een zo goed als complete dekking uit te werken.

Dat verklaart dus waarom de ISP’s en de ‘klassieke’ gsm-operatoren steeds dichter bij elkaars activiteitendomein gaan aanleunen. Niet zozeer omdat het aanbieden van internetservices voor een gsm operator de nieuwe cashcow zal gaan worden, of de verkoop van gsm abonnementen nu ineens het aandeel van de ISP’s de lucht zal instouwen. Binnen afzienbare tijd hebben we één abonnement en zullen we er ons niet meer van bewust zijn of we nu via Wi-Fi, WiMAX of 3G bellen.
 
Inside
Back to top button
Close
Close