Welexit heeft een half miljoen euro opgehaald om justitie voor iedereen toegankelijk te maken

De Brusselse start-up Welexit sluit zijn kapitaalronde met groot succes af, vermits het bedrijf het dubbele van het streefbedrag opgehaald heeft bij de beleggers van BeAngels, Spreds en Belfius Insurance. Het zal de ontwikkeling kunnen versnellen van zijn dienst om burgers eenvoudig (online), snel (24u) en democratisch (29 EUR) in contact te brengen met een advocaat. Welexit is van plan zijn team te versterken, zijn aanwezigheid naar het hele Belgisch grondegebied uit te breiden en nieuwe diensten aan te bieden.

post-image-3

Heel wat Belgen laten na om hun rechten te doen gelden, omdat advocaten hen intimideren en als te duur beschouwd worden (op wereldschaal zou meer dan 80% van de juridische noden niet gelenigd worden).

Yizhaq Kricheli, CEO en medeoprichter van Welexit, is zelf afkomstig van een bescheiden milieu en zag zijn familie geconfronteerd worden met dit probleem. Hij wou dat verhelpen. Eerst door rechten te studeren en het beroep van advocaat gedurende bijna vijf jaar uit te oefenen. Daarna door zich de ambitieuze missie tot doel te stellen om de toegang tot juridische diensten revolutionair te verbeteren.

Samen met Maor Benzvi (CTO en medeoprichter van Welexit), die voorheen ontwikkelaar was bij Coolblue, hebben wij een platform ontwikkeld waar iedereen binnen een minuut een afspraak kan vastleggen voor een juridische consultatie. Het volstaat om enkele vragen te beantwoorden, en dan zorgt Welexit ervoor om die persoon in contact te brengen met een advocaat die in de buurt gevestigd is en bevoegd om op dat specifieke probleem een antwoord te bieden”, aldus Yizhaq Kricheli, CEO en oprichter van Welexit.

De oplossing die Welexit biedt wil de barrières van de justitie neerhalen zodat die geen voorrecht is voor enkelen. Het platform biedt de keuze tussen een consult van 20 minuten per telefoon (29 EUR), per videoconferentie (29 EUR) of op het kantoor van de advocaat (39 EURO). Bij dringende gevallen laat Welexit toe om nog dezelfde dag met een advocaat te spreken. Het doel van het consult is om het onderwerp helder voor te stellen en de mogelijke opties te begrijpen. Daarna staat het beide partijen vrij om de discussie voort te zetten en een procedure te starten.

Met de fondsen die opgehaald werden bij leden van BeAngels, Spreads en Belfius, zal de start-up zijn team kunnen versterken, zijn geografische dekking uitbreiden en nieuwe functies aan het platform toevoegen: “Momenteel tellen wij ongeveer 140 advocaten op ons platform en hebben wij al meer dan 1500 consultaties gerealiseerd sinds juli 2021. De tevredenheidsgraad bij onze gebruikers ligt hoger dan 95%. En ook de advocaten zijn tevreden:  bij ons recent tevredenheidsonderzoek gaf 90% van de respondenten aan dat zij teleurgesteld zouden zijn indien zij niet langer van onze diensten zouden kunnen genieten. Wij moeten nu ons aanbod verrijken (bijvoorbeeld door de gebruikers de mogelijkheid te bieden om hun dossier van 1 tot Z te volgen op het platform) en onze positie op de markt versterken”, aldus Yizhaq Kricheli.

Internationale ambities

In juni dit jaar werd Welexit op internationaal niveau bekroond met de eerste prijs van de “International LegalTech Competition: e-Access to Justice”, georganiseerd door de Federatie van Europese balies.

De start-up, die in het begin enkel aanwezig was in het Franssprekend deel van het land, maakt zich op om zijn aanbod in Vlaanderen te lanceren, vooraleer vestigingen in andere landen te plannen. Volgens Yizhaq Kricheli ondervindt de ‘legaltech’ momenteel veel weerstand en loopt die achter. “Het is een van de laatste onoverwonnen bastions… Maar ik denk dat het tegen 2030 wereldwijd een industrie zal zijn die bruist van leven. Vrijheid kan niet bestaan zonder effectieve toegang tot justitie. Wij hebben de ambitie om mee te helpen om van België een koploper te maken op het gebied van toegang tot justitie en de versterking van een sterkere sociale gelijkheid”.
 

Back to top button
Close
Close