Blockchain: wat is zijn plaats in de bedrijven?

Publiek of privé, met decentralisatie als belangrijkste kenmerk: de blockchain bestaat dertien jaar. Met de blockchain kan men data op een veilige en transparante manier opslaan en overdragen. Maar heeft de blockchain, ondanks dat hij al meer dan tien jaar bestaat, echt zijn plaats gevonden bij de bedrijven?

post-image-3

Bij de grote bedrijven lijkt de blockchain zijn plaats gevonden te hebben. De start-up Vinçotte heeft een webapp ontwikkeld waar de gebruiker uitgenodigd wordt om de QR-code op de verpakking van een product te scannen. In België werd deze webapp in 2019 ter beschikking gesteld van Carrefour. Toch heeft de winkelketen beslist om de blockchain enkel te gebruiken voor producten die de verificatie van een externe controle vereisen.

In het begin werd de blockchain op een versnelde manier gebruikt, maar vandaag dringt hij moeilijk door tot kleine bedrijven. De redenen die het voor kleine bedrijven moeilijk maken is de voorafgaande opleiding die gevolgd moet worden en dat zij de voordelen moeten begrijpen die voortspruiten uit het gebruik van de blockchain. Voor andere bedrijven zorgt de decentralisatie die bij de blockchain gehanteerd wordt voor een verdubbeling van het gegevensbestand in plaats van dat te verminderen. Volgens Harold Kinet kan de blockchain nuttig zijn voor kleine bedrijven om samen te gaan werken met andere bedrijven uit de sector.

Het Web3, dat als het nieuwe internet in de vorm van blockchain beschouwd wordt, maakt een decentralisatie van de macht mogelijk door de grote platformen te omzeilen. Maar er moeten nog innovaties komen, en gehinderd door de economische situatie en het wettelijke risico, heeft de blockchain zijn plaats nog niet gevonden.

Back to top button
Close
Close