Welke prioriteiten voor Brussels ?

Barbara Trachte, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek, gaf een toespraak op Digital First.

post-image-3

Met een aandeel van 7,6% van het bbp kunnen we zeggen dat de digitale sector cruciaal is voor Brussel. Dat cijfer ligt veel hoger dan in Wallonië (1,4%) en Vlaanderen (2,6%). In de sector zijn bovendien bijna 30.000 personen aan de slag. Zo'n 3000 van hen werken bij 400 verschillende start-ups.

Na overleg tussen de belangrijkste sociale, politieke en economische actoren heeft de Brusselse regering eigen prioriteiten vastgelegd tegen 2026, voor een bedrag van 395 miljoen euro. 

Het gaat om projecten rond duurzaamheid (de strategie voor de renovatie van gebouwen versterken met premies, sociale woningen renoveren), digitalisering (processen voor burgers en ondernemingen digitaliseren, gewestelijke gegevensuitwisselingsplatformen (project ‘AI for the Common Good’)) en mobiliteit (fietspaden en -parkings, elektrische bussen en stelplaatsen (MIVB), de uitrol van MaaS-tools versnellen, SmartMobility).

Andere programma's focussen dan weer op de omschakeling naar een uitstootvrije mobiliteit of op de digitale inclusie van kwetsbare groepen, door obstakels voor tewerkstelling weg te nemen en het activeringsbeleid te versterken voor laaggeschoolden, oudere werknemers, personen met een migratieachtergrond en personen met een handicap. Verder zijn er ook maatregelen voor de cofinanciering van systemen voor begeleiding en opleiding om de digitale bocht te maken in de scholen.

Al die projecten zijn vastgelegd in de strategie 'GO4Brussels', die de speerpunt mag worden genoemd van het Brusselse beleid inzake duurzame transitie.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Inside.

Back to top button
Close
Close