Het Smashboard-netwerk bekroond met de "prijs voor digitale innovatie van het jaar"

Netexplo, het wereldwijde observatorium voor digitale innovatie, heeft de prijs voor "digitale innovatie 2021" toegekend aan het feministisch sociaal netwerk Smashboard. Een tool voor onderlinge hulp bedoeld voor mensen die slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld.

post-image-3
 
  Het sociale netwerk Smashboard, dat einde 2019 opgericht werd door een Indiase journaliste, Noopur Tiwari, heeft zich tot taak gesteld om tools uit te rollen voor hulp aan personen die slachtoffer zijn van seksistisch en seksueel geweld, door hen een ruimte te bieden waar zij van gedachten kunnen wisselen, waar zij veilig en beschermd zijn.
Het platform, dat in India en Frankrijk gevestigd is, onderscheidt zich eerder door zijn originele content gericht naar het `intersectioneel feminisme` en zijn gevecht om het patriarchaat te doorbreken, dan door zijn innovatieve technologische dimensie.
Het wereldwijde observatorium voor digitale innovatie Netexplo heeft dus de prijs aan het nieuwe netwerk toegekend omwille van zijn potentieel om de trends voor toepassingen van morgen uit te tekenen.
Het platform, dat binnenkort ook als applicatie beschikbaar is, biedt immers meerdere artikels, analyses, juridisch advies, versleutelde boodschappendienst en een geolokale kaart (waarop verschillende plekken vermeld staan waar het betrokken publiek hulp of ondersteuning kan vinden) in het Engels, Frans, Spaans en Hindi, over de thema`s die verband houden met zijn doelstellingen, naast tools om journalisten in contact te brengen met leden die een getuigenis willen afleggen.
Naast de informatie die op het platform bijeengebracht is, verwijst Smashboard naar een reeks structuren en verenigingen rond de verdediging van vrouwen wereldwijd. Het geeft ook gratis toegang tot juristen en psychologen, waarbij de vertrouwelijkheid van de getuigenissen gewaarborgd wordt door een versleutelingssysteem dat op blockchain gebaseerd is.
Netexplo, het observatorium voor wereldwijde innovatie dat in 2007 opgericht werd door Martine Bidegain en Thierry Happe, in samenwerking met UNESCO, reikt elk jaar zijn prijzen uit aan 10 digitale innovaties die over de hele wereld opduiken.
Het is tijdens het laatste Innovation Forum dat het publiek de Grote Prijs voor Innovatie 2021 kon toewijzen aan Smashboard.
 
Back to top button
Close
Close