Het jaar ziet er goed uit voor de start-ups

Volgens een onderzoek van Deloitte naar de perceptie die jonge bedrijven hebben van de crisis, zouden die een belangrijke groei verwachten en willen zij sterk aanwerven.

post-image-3

Het jaar 2021 lijkt veelbelovend voor de start-ups en scale-ups volgens het rapport dat Deloitte opstelde. Daarin werd de manier bestudeerd waarop de start-ups en de scale-ups omgaan met de huidige crisis. Om tot die conclusies te komen heeft de consultant meer dan een honderdtal bedrijven ondervraagd die gespecialiseerd zijn in innovatie.

De verwachtingen van de sector liggen hoog. "Meer dan 25% verwacht namelijk zijn inkomsten in 2021 minstens te verdubbelen", aldus Deloitte. Drie start-ups en scale-ups op vier verwachten voor dit jaar een groei te realiseren. Een optimistisch elan, dat contrasteert met de rest van de economie waar de verwachtingen veel minder goed zijn voor de sector van de jongen bedrijven.

Meer aanwervingen dan elders
"Dit valt door verschillende zaken te verklaren. Deze bedrijven staan, per definitie, aan het begin van hun bestaan en slagen er dus gemakkelijker in om groeicijfers met twee cijfers te behalen", verklaart Julie Delforge, Partner Audit & Assurance bij Deloitte. "Ze zijn ook actief in de innovatie en sectoren die zich goed konden aanpassen aan de crisis zoals e-commerce, bedrijven gespecialiseerd in software of biotech-bedrijven", bevestigt de verantwoordelijke van het onderzoek.

De rekruteringsambities, die hoger liggen dan het Belgische gemiddeld, vertalen die goede groeiperspectieven. "De ondervraagde bedrijven rekenen erop 2.692 medewerkers aan te werven, wat neerkomt op de creatie van 320 jobs voor elke 1.000 personeelsleden",  zegt de verantwoordelijke nog. Dat is bijna zes keer meer dan in de rest van de economie waar gemiddeld 57 personen aangeworven worden voor elke 1.000 jobs.

Maar ook als de vraag naar talent aanwezig is, zal die niet gemakkelijk voldaan kunnen worden. "De gezochte profielen zijn schaars. Dat was al een probleem voor de crisis. Maar de situatie maakt het rekruteren waarschijnlijk nog complexer. Het valt te verwachten dat een deel van deze profielen zich liever oriënteert naar grotere structuren, die meer zekerheid lijken te bieden", beklemtoont Julie Delforge.

Om de relevantie van deze perspectieven te meten, heeft Deloitte zich gebaseerd op zijn eigen ervaring uit het verleden. Deze oefening was niet moeilijk, omdat Deloitte hetzelfde onderzoek ook verleden jaar april al uitgevoerd had. Toen bleven de ambities positief, met verwachting voor grote groei. "Uiteindelijk was die groei minder groot dan verwacht, maar toch nog altijd positief", verzekert Julie Delforge.

Back to top button
Close
Close