RTL Belgium staat te koop

RTL Group is op zoek naar een overnemer voor zijn filiaal RTL Belgium

post-image-3

Het Belgische dossier volgt op het Franse "M6" dossier. De belangrijkste Europese audiovisuele groep heeft midden maart, bij de presentatie van zijn jaarresultaten, bevestigd dat hij strategische opties bestudeert voor zijn Franse filiaal.

België zou oorspronkelijk ook inbegrepen in een globale package met M6. Maar sindsdien werden de twee dossiers losgekoppeld van elkaar. "Ofwel was er bij de kandidaten voor de overname van M6 niet genoeg interesse voor het Belgische luik, ofwel meent RTL dat een aparte verkoop meer zou kunnen opbrengen", legt een waarnemer uit. JP Morgan adviseert RTL tegelijkertijd over het Franse en het Belgische luik.

RTL Group is sinds eind verleden jaar de enige aandeelhouder van het Belgische filiaal, nadat het de aandelen overnam die in handen waren van de minderheidsaandeelhouders (34%), bestaande uit de Franstalige kranten (Rossel, IPM, Mediafin en Holding Echos - Mediafin). Het Belgisch filiaal zou op ongeveer 30O miljoen euro gewaardeerd worden.

Daarna kende RTL Belgium een moeilijk jaar en leed in 2020 onder de dalende reclamemarkt. De omzet daalde met 14% naar 159 miljoen euro en zijn zijn bruto-exploitatieoverschot daalde met meer dan de helft tot 16 miljoen euro. Aan de commerciële kant hielden de tv-zenders van de groep (RTL-TVi, Club RTL, Plug RTL) stand met een gecumuleerd marktaandeel van 36,1%, tegenover 34,5% in 2019.

Meerdere potentiële kandidaten
Tot de potentiële kandidaten die RTL Belgium kunnen overnemen behoren de Vlaamse tv-groep SBS (in handen van Telenet), DPG Media (eigenaar van VTM) maar ook Rossel (Le Soir, Sudpresse, …). Voor de overname van de minderheidsaandelen einde 2020 had die laatste zelf voorgesteld om de rest van RTL Belgium over te nemen, maar daar werd niet op ingegaan. TF1 zou zich ook kunnen mengen, vermits het al een voet aan wal heeft op de Belgische markt. IP, de reclameregie van RTL Belgium, werkt al voor rekening van de groep die al enkele jaren in handen is van Bouygues.

RTL Belgium wil geen commentaar geven. Het moederbedrijf reageert traditioneel op mogelijke manoeuvres rond zijn filialen en zegt dat "er sterke argumenten zijn om de omroepsector te consolideren" in Europa. Thomas Rabe, CEO van RTL Group, wees er midden maart op dat dit zowel voor het M6-dossier "gold als voor alle andere Europese landen".

Het is de bedoeling om te proberen RTL - een Europese radio- en tv-groep- om te vormen tot een mediareus in Duitsland, met activiteiten in streaming, tv en, via het moederbedrijf Bertelsmann, banden met de uitgevers- en muziekwereld.

De groep zou ook spelen met het idee om zich van zijn Nederlandse filiaal te ontdoen. Boven de Moerdijk zouden twee groepen nadenken over het plaatselijk filiaal van RTL: de tandem Ziggo-Vodafone en het Belgisch filiaal DPG Media. Zelfs al bevestigt die laatste op geen enkel dossier actief te zijn.

Back to top button
Close
Close