Nokia bevestigt dat 5G tot 90% energie-efficiënter is dan 4G

Nokia tracht de tegenstanders van 5G te overtuigen door te verzekeren dat het geen ecologische ramp is.

post-image-3

De stijging van het energieverbruik is de voornaamste bekommernis bij de 5G. Maar Nokia heeft dinsdag 2 december een studie uitgebracht om te bewijzen dat 5G niet zo`n energieverslinder is als men denkt. "De 5G-netwerken zijn tot 90% efficiënter op het gebied van energie per verkeerseenheid, dan de oude 4G-netwerken", meent het Finse bedrijf in zijn persbericht.

Nokia werkte samen met de Spaanse telecomgigant Telefónica om deze resultaten te bereiken. Ze analyseerden het Iberische net gedurende drie maanden in elf scenario`s, variërend van een situatie met een zeer laag verbruik tot een piekperiode. Deze modus operandi is gerechtvaardigd omdat het 5G-netwerk afhankelijk is van draadloze toegangsnetwerken (WAN`s), dus u moet zich niet in de buurt van een 5G-antenne bevinden om te functioneren. 5G is efficiënter omdat het per definitie minder energie gebruikt om verbinding te maken met stations dan de 4G-architectuur.

Met 5G zou een gebruiker tot 220GB/maand kunnen verbruiken
De kwestie van het stroomverbruik is belangrijk omdat het 5G-netwerk snelheden belooft die tot 10 keer sneller zijn dan nu. Meer debiet betekent ook meer verkeer - we kunnen in ongeveer dezelfde tijd veel meer dingen doen, zoals twee films downloaden naar onze favoriete video-on-demand app in plaats van één. Volgens een onderzoek van Ericsson zou een op de vijf gebruikers in 2025 tot 220GB/ maand kunnen verbruiken, tegenover gemiddeld 2,5 GB/ maand vandaag. "Het is daarom essentieel dat het energieverbruik niet in hetzelfde tempo toeneemt", legt Nokia uit, dat 500 miljoen euro heeft uitgetrokken om de ontwikkeling van zijn 5G te versnellen.

Het energieverbruik is echt het belangrijkste obstakel voor 5G. In Europa zou dit veel problemen veroorzaken, zoals straling die slecht zou zijn voor de gezondheid, de 5G-antennes zouden in verband gebracht worden met de verspreiding van het coronavirus, of 5G zou energieverslindend zijn en dus bijdragen aan de klimaatopwarming.

Het debat over 5G kan een ander verbergen
"De analyse van het energieverbruik moet niet beperkt blijven tot die van 5G zelf, dat enkel het transmissiegedeelte van de informatie betreft: het onderzoek moet ook rekening houden met de verwerking van de overgebrachte data", legt Alain Cappy uit, professor emeritus in elektronica, in een artikel op The Conversation. Wat wil zeggen dat men ook rekening moet houden met de berekening van het verbruik van elektronische toestellen die data ontvangen en verzenden, dus computers, smartphones, enz. Die vertonen echter momenteel een slechte energie-efficiëntie.

Het probleem rond energieverbruik van 5G verbergt een veel grotere problematiek, namelijk ons exponentieel gebruik van het internet en voorwerpen met internetverbinding. Het 5G-netwerk kan inderdaad op veel gebieden aanzienlijke verbeteringen opleveren, maar op andere gebieden lijken de toepassingen meer anekdotisch en overbodig.


Back to top button
Close
Close