BeAngels trekt een Zwitserse partner aan om de investeringen in start-ups te vergroten

Het partnerschap van BeAngels met het Zwitserse Investiere.ch werd bezegeld. Het Belgische netwerk, geleid door Claire Munck, hoopt het aantal fondsenwervingen die het faciliteert te verdubbelen.

post-image-3

De grootste investeerderscommunity van het land, BeAngels, heeft zojuist een exclusief partnerschap gesloten met een Zwitsers platform - Investiere.ch. Dit bij ons weinig bekende platform groepeert 4.600 particuliere investeerders en heeft al meer dan honderd investeringen gedaan, waaronder een twintigtal buiten Zwitserland. In België zijn de eerste twee investeringen OncoDNA en S-Biomedic.

Deze exclusieve samenwerking met Investiere.ch markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van BeAngels: het Belgische netwerk zal grensoverschrijdende investeringen aanbieden, voornamelijk in Serie A en Serie B, via het platform van zijn Zwitserse partner. "Dit is een grote stap in onze ontwikkeling en het is een uniek partnerschap in de sector", legt Claire Munck, CEO van BeAngels, uit.

Een andere benadering van financiering
De keuze voor dit partnerschap is niet toevallig. Investiere.ch heeft een andere aanpak van financiering dan die van de klassieke risicokapitaalfondsen. Om te beginnen identificeren zij de meest veelbelovende start-ups en analyseren die grondig, zoals een investeringsfonds. Daarna stellen zij die online voor aan hun investeerders, die beslissen waarin geïnvesteerd zal worden.

Dankzij deze procedure kan een kwalitatieve "deadflow" aangeboden worden, waarbij de beleggers toegang kunnen hebben tot verschillende fondsenwervingen vanaf 100.000 euro per dossier en per ronde, en dat alles via een volkomen digitaal beleggingsproces. Zo`n proces trekt ook andere soorten beleggers aan, jonger en meer naar de technologiesector gericht.

"Met zijn innovatieve benadering van investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven en zijn kennis van de mechanismen van durfkapitaalfinanciering, leek Investiere.ch ons een uitzonderlijke partner voor investeerders die hun investeringsportefeuille verder wilden diversifiëren in de reële economie. Toegang tot het financieringsplatform van Investiere wordt een pluspunt voor gefinancierde bedrijven in ons ecosysteem omdat het hen de mogelijkheid geeft om industrialisatie- en groeifasen te financieren ", zegt Claire Munck, CEO van BeAngels.

Opportuniteiten in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland
Bedrijven die via dit platform fondsen ophalen kunnen rekenen op een financiering die gaat van enkele honderdduizenden tot enkele miljoenen euro, afhankelijk van het dossier. Momenteel bevinden de meeste investeringsopportuniteiten van het platform zich in Zwitserland, Frankrijk en Duitsland. Het Zwitserse fonds vertrouwt op BeAngels om goede Belgische dossiers te vinden.

Claire Munck werd overtuigd door de kracht van het platformmodel, dat individuele beleggers toegang geeft tot dossiers die mede geïnvesteerd zijn met internationaal gerenommeerde institutionele fondsen waartoe ze normaal geen toegang zouden hebben.

Het aantal gefaciliteerde fondsenwervingen verdubbelen
Tot nu toe bood BeAngels zijn investeerders al vier verschillende investeringsformules aan op het vlak van kapitaal en tijdsbesteding. Vandaag  blijft het zich verder ontwikkelen. In 20 jaar tijd is de organisatie enorm geëvolueerd, van een "eenvoudig" netwerk van business angels tot een ondersteuningsstructuur voor fondsenwerving en investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven.

Dankzij dit partnerschap met Investiere kan BeAngels nu uitbreiden buiten België, en ook tot fondsenwerving van Serie B. Vandaag heeft het netwerk meer dan 370 aangesloten leden en een groei van 15% per jaar bij het werven van nieuwe business angels. BeAngels faciliteert tussen de 30 en 40 fondsenwervingen jaar en streeft ernaar dit cijfer te verdubbelen dankzij deze groeihefboom.

De Zwitsers van hun kant zijn  opgetogen over deze Belgische partner: "De start-ups die via ons platform gefinancierd worden, zullen een nog breder en internationaal investeerderspubliek kunnen bereiken. Het BeAngels-netwerk van zijn kant zal zijn leden een nog rijkere waaier aan projecten kunnen bieden, buiten België ", verduidelijkt Chris Gay-Crosier, hoofd internationale investeringen bij Investiere.

Het doel van deze twee bedrijven is om op deze wijze de internationalisering van start-ups te bevorderen en Europese kampioenen te creëren.



Back to top button
Close
Close