Huawei doet beroep op Shanghai om de Amerikaanse sancties tegen te gaan

Momenteel wordt er een project bestudeerd om een fabriek te bouwen voor de vervaardiging van chips, in samenwerking met en gelegen in Shanghai.

post-image-3

Om op te kunnen tegen de Amerikaanse sancties werkt Huawei aan de bouw van een fabriek voor de vervaardiging van chips. De fabriek, gelegen in Shanghai, wil zich losmaken van Amerikaanse technologieën en onafhankelijk zijn. Volgens de Financial Times zal de fabriek beheerd worden door het R&D Center Shanghai IC, specialist in chips, en gesteund worden door de stedelijke overheid van Shanghai, omwille van zijn gebrek aan ervaring.

Dit project wordt in een eerste fase als experimenteel beschouwd, tot de productiekwaliteit Huawei toelaat om de chips te gebruiken. De eerste reeksen zullen in 45nm gegraveerd worden, wat verouderd en low end is. Tegen einde 2021 wil Huawei de grootte van de chips verlagen tot 28nm. Deze chips beantwoorden aan de behoeften van het Internet of Things (IoT), met name voor de productie van slimme tv`s. Zij zijn echter niet compatibel met draagbare telefoons, wat een groot probleem is.

Tegen eind 2022 wil Huawei chips in 20nm vervaardigen, die dan wel compatibel zouden zijn met de meeste van zijn 5G-toestellen. Zodra de fabriek operationeel is, zal Huawei de ketens van zijn telecom-activiteit voldoende onder controle hebben om die zonder te veel onderbrekingen te kunnen behouden. Zelfs als de eerste reeksen chips geen concurrentie vormen voor de internationale concurrentie, en niet aan de behoeften van de groep beantwoorden -de 5G chip van Huawei "Kirin 9000" meet 5nm- toch zullen zij volstaan om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Zowel Huawei als het R&D center Shanghai IC hebben geweigerd commentaar te geven op het project, maar Shanghai noemt het "eerder zinvol".

Met dit project, dat verleden maand in het Chinese medium Caixin officieel bekend gemaakt werd, wil Huawei zijn autonomie bevestigen door een eind te maken aan de Chinese afhankelijkheid op het gebied van chips-vervaardiging. Huawei heeft beroep gedaan op Shanghai en de Chinese producent Semiconductor Manufacturing International Corporation, maar hun technologie beantwoordt niet volledig aan de behoefte. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Huawei zijn aanbod moet verminderen zodra de bestaande voorraden uitgeput zijn.

De toekomst van de handelsbetrekkingen met China zal afhangen van het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen. Wordt Donald Trump herkozen, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn huidig beleid verderzetten. Maar wanneer Joe Biden verkozen wordt, die door Xi Jinping "mijn oude vriend" genoemd werd tijdens een diplomatiek bezoek in 2013, dan zou de politiek kunnen normaliseren. Op 17 september 2020 had Joe Biden China op het platform van CNN  "een concurrent" genoemd, en Rusland "een vijand".

Back to top button
Close
Close