Apple ontwikkelt zijn eigen zoekmachine

Apple wil zich losmaken van Google, tot diens grote wanhoop

post-image-3

De Financial Times bevestigt dat Apple een eigen zoekmachine aan het ontwikkelen zou zijn, om niet langer afhankelijk te zijn van Google. Dit project is niet nieuw, maar het werd versneld omwille van de gerechtelijke processen tegen Google.

Het proces tegen Google brengt Apple ertoe onafhankelijk te worden
Iedereen weet het: al enkele jaren betaalt Google tussen de 8 en 12 miljard dollar per jaar aan Apple opdat zijn zoekmachine als standaard ingesteld wordt op Safari. Dit akkoord heeft grote antitrust-vragen opgeworpen, omdat het de ontwikkeling van gelijkaardige diensten van concurrenten verhindert. Dat is waarom dit punt aan bod zal komen tijdens het proces dat de Verenigde Staten voert tegen de tech-gigant, en waarom het akkoord het risico loopt om ongeldig verklaard te worden door de rechtbank. Voor Apple is het nu of nooit om onafhankelijk te worden en zich los te maken van Google

Een eigen zoekmachine van Apple zou er kunnen komen met iOS14
Dit project van Apple zou blijkbaar al goed gevorderd zijn. Bij de laatste update van iOS 14 vindt men al bepaalde tekens van deze nieuwe dienst, met name de komst van een zoekfunctie die direct beheerd wordt door Apple.  Deze functie bevindt zich ter hoogte van het zoekvenster, dat men kan oproepen door op de startpagina van een iPhone met de vinger naar rechts te vegen. De suggesties die daar verschijnen, evenals die van autocomplete, worden volledig gegenereerd door Apple, zonder eerst langs de Google services te gaan.

De Applebot versnelt zijn activiteit
Apple heeft ook een webcrawler, Applebot, die beschikbare pagina`s op het internet indexeert, zodat gebruikers deze via hun zoekopdrachten kunnen vinden. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor verzoeken op Siri. Wanneer hij op grotere schaal ontwikkeld wordt zou Applebot als basis kunnen dienen voor het creëren van de eigen zoekmachine. Volgens de Financial Times hebben marketing experts bevestigd dat zij een stijging gemerkt hebben van de activiteiten van de Applebot. Hierbij dient ook opgemerkt dat John Giannadera in 2018 aan de slag ging bij Apple, nadat hij acht jaar voor Google gewerkt had. Hij betekent een grote aanwinst voor het team van Tim Cook.

Zelfs al heeft Apple nog niets gezegd over zijn projecten om een eigen zoekmachine te ontwikkelen, al deze aanwijzingen laten er geen twijfel over bestaan. Voor Google betekent dat erg slecht nieuws.


 

Back to top button
Close
Close