5G: het Britse parlement vertrouwt de relaties tussen Huawei en Beijing niet

De Huawei-apparatuur zou in het Verenigd Koninkrijk veel vroeger dan verwacht van het netwerk gehaald kunnen worden.

post-image-3

Het Britse parlement meldt dat er "duidelijke bewijzen van collusie" bestaan tussen Huawei en de Chinese communistische partij. Dat is waarom de wetgevers van plan zijn om de Huawei-apparatuur tegen 2025 van het 5G-netwerk te halen.

Nauwe band tussen Huawei en Beijing
Verschillende maanden onderzoek en getuigenissen aan telecom- en cybersecurity-experts hebben tot deze conclusie geleid. De oprichter van het bedrijf C5 Capital, Andre Pienaar, heeft bevestigd dat de Chinese regering Huawei gedeeltelijk gefinancierd had. Het rapport preciseert ook dat Huawei "betrokken is bij diverse inlichtingen-, beveiligings- en intellectuele eigendomsactiviteiten".

Directe gevolgen voor de 5G-apparatuur van Huawei
Tot nu bepaalden de aanbevelingen van de Britse overheid dat de Britse operatoren geen nieuwe 5G-apparatuur mochten aankopen die door Huawei geleverd wordt, en dit tot het einde van dit jaar, en dat zij verplicht zullen zijn om die tegen 2027 van het netwerk te halen. Het rapport zou echter de termijnen kunnen veranderen en de deadline met twee jaar vervroegen, dat wil zeggen tegen 2025, als de relaties met China blijven verslechteren, of als de Verenigde Staten en andere bondgenoten dit zouden eisen.

"Het is duidelijk dat Huawei sterke banden heeft met de Chinese Staat en de Chinese Communistische Partij, ondanks zijn tegenstrijdige verklaringen", zo bevestigt het rapport. Nog volgens dit rapport zou Beijing ermee gedreigd hebben zijn financiering van het Britse nucleaire programma door te knippen als de apparatuur van het Chinese bedrijf van het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk gehaald zou worden.

En de rest van Europa?
Huawei, dat beklemtoont dat deze beweringen vals zijn, heeft zich gehaast om te antwoorden: "Dit rapport is niet geloofwaardig, want het is gebaseerd op meningen en niet op feiten. Wij zijn er zeker van dat de mensen deze ongefundeerde beschuldigingen van heimelijke verstandhouding zullen doorzien, en zich eerder zullen herinneren wat Huawei in de laatste 20 jaar bijgebracht heeft aan het Verenigd Koninkrijk".

Deze reactie van de Chinese technologiegigant is begrijpelijk, want het rapport zou niet alleen in het Verenigd Koninkrijk repercussies kunnen hebben, maar ook in de rest van Europa, en dat terwijl Huawei daar enorm geïnvesteerd heeft in de uitrol van 5G en dat het bovendien het gevaar loopt ook de Indische markt te verliezen. In Frankrijk is de situatie even ingewikkeld voor de Huawei-apparatuur, omdat daar een wet die in 2019 van kracht geworden is, de aankoop ervan door operatoren enorm bemoeilijkt. Deze wet wordt met name andere door Bouygues betwist.

Het jaar 2020 blijft een grote uitdaging zijn voor de Chinese technologiegigant, omdat het ook zijn Android-licentie verloren is en omdat Samsung de bevoorrading van elektronische onderdelen stopgezet heeft.





Back to top button
Close
Close