De affaire TikTok blijft duren: ByteDance en Oracle spreken elkaar tegen over de voorwaarden van het akkoord

ByteDance en Oracle hebben maandag tegenstrijdige verklaringen gepubliceerd over de voorwaarden van het akkoord dat zij het voorbije weekend afgesloten hebben met het Witte Huis om TikTok in staat te stellen om zijn activiteiten in de Verenigde Staten verder te zetten. Een tegenstrijdigheid die de goedkeuring in vraag zou kunnen stellen  die de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag aan het akkoord gegeven had.

post-image-3

Het Chinese bedrijf ByteDance, eigenaar van TikTok, heeft maandag verklaard dat het 80% van TikTok Global zou behouden, een nieuw opgericht Amerikaans bedrijf en dat het het merendeel van de operaties van de app over de hele wereld in handen zal houden.

Oracle van zijn kant heeft aangekondigd dat ByteDance geen enkele participatie zou hebben in TikTok Global. Oracle en Walmart hadden zaterdag verklaard dat de meerderheid van de aandelen van TikTok Amerikaans eigendom zouden worden.

ByteDance staat onder druk om zijn app voor het delen van video`s te behouden. Het Amerikaanse ministerie van Handel had vrijdag verklaard dat het de downloads en updates van TikTok zou blokkeren. Ondertussen werd de uitvoering van deze dreiging opgeschort, om de betrokken bedrijven de tijd te geven om te onderhandelen.

Donald Trump heeft maandag aan Fox News verklaard dat Oracle en Walmart een "totale controle over TikTok" zouden hebben. De president voegde eraan toe: "als wij menen dat zij geen totale controle hebben, dan zullen wij dit akkoord niet goedkeuren".

Donald Trump had op 14 augustus jongstleden een decreet getekend dat ByteDance 90 dagen tijd gaf om het eigendom van TikTok af te staan. De verklaring van Oracle zou betekenen dat ByteDance zich naar dit bevel zou schikken, terwijl het persbericht van ByteDance zegt dat het de meerderheid van de aandelen van TikTok Global zou behouden.

Door dit akkoord af te sluiten zou Donald Trump het dossier over de sluiting van TikTok kunnen afronden en zo kunnen voorkomen dat hij, met de verkiezingen van 3 november  in het vooruitzicht, het ongenoegen van  de jonge gebruikers van de app zou opwekken.

Back to top button
Close
Close