Inkomsten van technologiebedrijven gehalveerd

Drie weken nadat de eerste maatregelen tegen het coronavirus genomen werden in België, is het omzetcijfer van de technologiebedrijven met de helft verminderd in vergelijking met maart verleden jaar. De telecomsector vertoont echter een betere balans…

post-image-3

Een nieuw onderzoek van de technologiefederatie Agoria, uitgevoerd bij 190 technologiebedrijven, brengt een daling aan het licht met 50% van het omzetcijfer, vergeleken met dat van maart 2019, en dat sinds de maatregelen van kracht werden die de overheid nam om de Covid-19 pandemie te bestrijden.

"De daling van het omzetcijfer wordt veroorzaakt door een daling van de vraag en de lagere beschikbaarheid van personeel", aldus Marc Lambotte, CEO van Agoria. Gemiddeld realiseren de bedrijven 49,7% van hun omzetcijfer van dezelfde periode verleden jaar. Er bestaan echter belangrijke verschillen tussen de sectoren onderling.

De hardwaresector bijvoorbeeld realiseert nog 73,2% van zijn normale omzetcijfer. De digitale sector en telecom volgt met 66,1%, dankzij het behoud van de activiteit via telewerken: 92% van de mensen actief in deze sector werkt van thuis uit. De situatie is echter beduidend slechter in de maakindustrie, waar sommige bedrijven slechts 15,2% van hun omzet van verleden jaar realiseren.

De maatregelen voor `social distancing` zijn dan ook erg noodzakelijk om de verspreiding van het virus in te dammen en de economie van het land draaiende te houden. Agoria lanceert daarom een dringende oproep aan de bedrijven en de burgers: "houd uw afstand, om onze jobs te redden".

Agoria heeft ook beloofd om de bedrijven te helpen om zo veilig en productief mogelijk te werken door in te zetten op het uitwisselen van praktijken en ervaringen.

Back to top button
Close
Close