Gentse start-up WinWinner helpt getroffen ondernemers met overbruggingskrediet via crowdlending

Verschillende overheden en de financiële sector kwamen intussen al met allerlei maatregelen op de proppen om bedrijven die in de problemen komen als gevolg van de coronacrisis een handje te helpen. Ook de Gentse start-up WinWinner past nu tijdelijk haar aanbod aan om ondernemingen te helpen de cashnood te overbruggen aan de hand van microleningen uit het netwerk.

post-image-3

WinWinner startte in 2015 om ondernemingen met groeiplannen te matchen met investeerders. "Sinds onze opstart hielpen we al heel wat ambitieuze ondernemers: restaurants die een nieuwe vestiging wilden openen, start-ups die wilden investeren in technologie en sales...", vertelt Matthias Browaeys, oprichter van WinWinner.

"Maar de coronacrisis schudt de zaken grondig door elkaar. Kmo's moeten hun focus verleggen van groeien op de lange termijn naar overleven op de korte termijn", vervolgt Browaeys. "Omzetten dalen, leveranciers moeten leveringen uitstellen maar ondertussen blijven heel wat kosten doorlopen. Op die manier komen ook bedrijven die vóór de corona-uitbraak gezond waren in de problemen. Om die ondernemers te helpen overleven stellen we onze mensen en ons platform ter beschikking."

Verkort traject

Om ondernemers bij te staan om de dip in de cashflow op te vangen stelt WinWinner een verkort traject voor. Zo zullen ondernemingen een online crowfundingcampagne kunnen lanceren om op zoek te gaan naar mensen die hen willen steunen met een lening in deze economisch barre tijden. "We willen de drempel om te investeren zoveel mogelijk verlagen", aldus Browaeys. "Daarom verlagen we het minimale investeringsbedrag naar 100 euro en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om rewards zoals waardebonnen te koppelen aan een investering."

Met het initiatief wil WinWinner zich richten op bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, maar verplicht (geheel of gedeeltelijk) hebben moeten sluiten: horeca, evenementensector, sportclubs, lokale handelaars, kappers, coaches... Ook zorginstellingen of vzw’s die zich extra inzetten kunnen hiervan gebruik maken. "Uiteraard blijven we kandidaat-ondernemingen grondig screenen, onder meer op solvabiliteit en free cashflow. Hiervoor kijken we naar de situatie vóór de coronamaatregelen", licht Browaeys toe.

Onrustig investeringsklimaat

De coronacrisis heeft uiteraard niet alleen gevolgen voor ondernemingen, maar ook voor investeerders. Kijk maar naar de rode beurscijfers die momenteel het nieuws beheersen. "Investeren in ondernemingen is altijd risicovol en dat risico daalt niet tijdens deze moeilijke periode. We voelen echter een enorme solidariteit van Belgische burgers om de lokale economie te blijven ondersteunen", vertelt Browaeys.

"We willen dus zeker geen munt slaan uit de situatie -we laten zelfs onze opstartkost vallen voor de 'coronadossiers'- maar willen onze unieke positie als crowdlendingplatform voor kmo’s inzetten om een positieve impact te hebben op het ondernemingslandschap na de coronamaatregelen", sluit hij af.

Ondernemers kunnen een traject opstarten door online het Quickscan-formulier in te vullen:

https://www.winwinner.be/corona

Back to top button
Close
Close