Acht Europese operatoren bereid om hun gegevens te delen

Orange, Vodafone, Deutsche Telekom en vijf andere telecomoperatoren zijn overeengekomen om hun geolocatiegegevens die via mobiele telefoons verzameld zijn, te delen met de Europese Commissie in een poging de voortgang van de coronavirusepidemie te stoppen, zo meldde woensdag de GSM Association, die de grote operatoren groepeert.

post-image-3

Deze bedrijven, waartoe ook Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia en A1 Telekom Austria behoren, hebben maandag de Europese Commissaris voor de Interne Markt en het Digitale Thierry Breton ontmoet.

De Commissie zal deze geolocatiegegevens bijeenbrengen om zo maatregelen te coördineren om de verspreiding van het virus in te dammen, zo verklaarde een Europese verantwoordelijke. De gegevens zullen vernietigd worden zodra de gezondheidscrisis overwonnen is, verzekerde hij, als antwoord op de ongerustheid over mogelijke inbreuken op de privacy.

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) verklaarde dat dit project niet a priori een inbreuk maakt op de privacyregels, zolang er waarborgen ingebouwd zijn.

"De Commissie zal de dataset die zij wenst te verkrijgen, duidelijk moeten definiëren en transparantie tegenover het publiek moeten verzekeren, om alle misverstanden te voorkomen", verklaarde de EDPS in een brief van de Europese executieve die Reuters kon inzien.

"Het zou ook wenselijk zijn om de toegang tot deze data te beperken tot geautoriseerde experts in ruimtelijke epidemiologie, in dataprotectie en in wetenschappelijke data", aldus de directeur van het EDPS, Wojciech Wiewiorowski. De Poolse jurist heeft echter wel gewaarschuwd tegen de mogelijkheid dat deze maatregelen permanent zouden worden. "Ik wil erop aandringen dat een dergelijke oplossing als uitzonderlijk beschouwd moet worden", zo zei hij.

Deze strategie is al uitgerold of wordt het binnenkort in Zuid-Korea, Rusland en Israël, tot ergernis van tegenstanders die dit een aanslag op de individuele vrijheid vinden.

Back to top button
Close
Close