De baas van Google voortaan aan het hoofd van Alphabet

Na 21 jaar aan het hoofd van Google hebben Sergey Brin en Larry Page aangekondigd dat zij de operationele leiding van Alphabet overdragen aan Sundar Pichai, sinds 4 jaar baas van Google.

post-image-3

Het in 2015 opgerichte Alphabet omvat naas Google en YouTube activiteiten zoals de zelfrijdende auto (Waymo), drones (Wing), smart cities (Sidewalk Labs), gezondheid (Verily), biotechnologie (Calico) en investeringen (GV en Capital G).

Sergey Brin en Larry Page hebben het officieel aangekondigd in een brief aan hun personeel: "Wanneer vandaag, in 2019, het bedrijf een persoon was, dan zou het nu een jongvolwassene zijn van 21 jaar en dus tijd om het nest te verlaten. Het was weliswaar een immens privilege om zo lang betrokken te zijn bij het dagelijks beheer van het bedrijf, maar wij menen dat het tijd geworden is om de rol van fiere ouders op ons te nemen: advies en liefde bieden, maar niet langer het dagelijks gezeur".

Zij beschrijven een afslanking van het management en overdracht van dagelijkse operationele taken aan Sundar Pichai. "Alphabet en Google hebben niet langer twee CEO`s en een voorzitter nodig. In de toekomst zal Sundar de CEO van Google en Alphabet zijn. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van Google en het beheer van de investeringen van Alphabet", zo kondigen zij aan. Larry Page was CEO van Alphabet en Sergy Brin de voorzitter.

De twee medeoprichters blijven lid van de beheerraad en aandeelhouder. Zij bezitten meer dan 50% van de stemmen in de beheerraad van Alphabet. "Wij zijn van plan om regelmatig met Sundar te blijven praten, in het bijzonder over onderwerpen die ons passioneren", zeggen zij.

De drie directieleden werken al 15 jaar samen. Alphabet stelt 114.000 mensen tewerk. Larry Page en Sergey Brin, beiden 46 jaar oud, hebben in 1998 de zoekmachine Google gemaakt om automatisch de internetpagina`s te indexeren, in tegenstelling tot Yahoo, dat op op dat moment een manuele indexatie hanteerde.

Back to top button
Close
Close