The Interfaces recruteert tech talent voor Belgische ondernemingen uit Oekraïne en CIS-landen

Belgische bedrijven krijgen momenteel meer dan 16.000 IT-vacatures met moeite ingevuld. Oekraïne en de omringende CIS-landen bieden een degelijk alternatief voor een nieuwe instroom van talent, zegt Bart Henau. Tech talent uit deze regio is uitstekend opgeleid, technisch begaafd en wordt getriggerd door uitdagende IT-projecten. The Interfaces partnert daarom met Belgische bedrijven uit verschillende sectoren om voor hen de geknipte talenten te vinden en om hun groei te verzekeren.

post-image-3

Toen Bart Henau vier jaar geleden verhuisde naar Odessa, ontdekte hij een community van goed opgeleid, technisch onderlegd IT-talent. Experts waarvan een aanzienlijk deel bereid is om te relocaten naar het buitenland. Daaruit ontstond de idee voor The Interfaces: IT-talent uit Oekraïne en de CIS-regio matchen met Belgische ondernemingen die IT-expertise in huis willen halen.

"Het niveau van de IT-professionals is hier hoog", zegt Henau. "Of het nu om .Net, Java, Python, C++ of andere programmeertalen gaat: ze zijn zeer bedreven. Technologische onderlegdheid is hier een tweede natuur. Met daarbovenop een unieke werkethiek. De voorbije generaties hebben zeventig jaar lang in een maatschappij geleefd die was uitgetekend rond plannen en doelstellingen. Daardoor zit structuur, planmatigheid, rapportage, check en re-check als het ware vergroeid in hun dna."

Belgian boots on the ground

Henau, die al meer dan dertig jaar onderneemt, maakte - na de kennismaking met dat vat vol tech talent - een eenvoudige som: de meer dan 16.000 IT-gerelateerde vacatures in België staan in schril contrast met het aanbod in Oekraïne en CIS (Commonwealth of Independent States, of de organisatie van landen die zich na de val van de Sovjet-Unie in 1991 verenigden): alleen al in Oekraïne zijn er 250.000 IT-specialisten, met een jaarlijkse aangroei van 30.000 bachelors en masters. In de hele CIS-regio is dat een veelvoud daarvan. 

"The Interfaces is geen offshoring-, nearshoring- of outsourcing-project", zegt Henau.  "Ook leveren we geen cheap labor force. Wat we Belgische ondernemingen wel aanreiken, is een poule van sterke IT-krachten die zij op hun payroll zetten en die meteen meedraaien in de onderneming. The Interfaces is Belgian boots on the ground included: dit is niet het soort project dat je vanuit een mooi kantoor op de Antwerpse Leien kunt runnen. Door mijn aanwezigheid in de regio én het lokale recruitment team, vormen we een perfecte filter: dankzij ons inzicht in de lokale markt komen onze Belgische klanten alleen in contact met hoogwaardige kandidaten, die we volgens een doorgedreven procedure voor hen selecteren.”

 Bereid tot relocation

Voor die selectieprocedure haalde Henau onder meer Natalia Eksarova aan boord, een Oekraïense hr-professional met meer dan tien jaar recruitment-ervaring in IT op de teller. Zij voert, samen met haar collega's in Odessa (waar het lokale hoofdkwartier is gevestigd) én met freelance collega’s in Moskou, Minsk en Chisinau, strikte selectieprocedures om de juiste kandidaten te matchen met de specifieke vraag van de Belgische klant. "We screenen natuurlijk op technologische kunde, maar ook op een uitstekende beheersing van het Engels, op de juiste soft skills én op een cultural fit", zegt Eksarova. "Het is de bedoeling dat mensen die relocaten meteen kunnen meedraaien in de teams van de Belgische onderneming die hen aanwerft. We gaan vooral op zoek naar senior en in mindere mate medior-profielen: mensen met de nodige maturiteit en persoonlijkheid." 

Mensen uit Oekraïne en de CIS-landen kijken niet op tegen een verhuis naar een ander land. "Sinds de Sovjet-Unie uit elkaar viel, in 1991, hebben al meer dan tien miljoen Oekraïeners het land verlaten: zo’n 30.000 elke maand", zegt Eksarova. "Relocation is iets heel courant. Je moet weten dat men hier bijvoorbeeld niet de levensstandaard, de sociale zekerheid en de gezondheidszorg zoals in België heeft. Het politieke onzekerheidsgevoel in de regio versterkt de wil om te relocaten. The Interfaces  overtuigt overigens niemand om deze stap te zetten: we recruiten enkel IT-talent dat de beslissing om te relocaten reeds genomen heeft en op zoek is naar de juiste match met de onderneming én een nieuwe uitdagende job.”

Back to top button
Close
Close