Huawei onthult Harmony OS, zijn eigen besturingssysteem voor smartphones

Huawei Technologies heeft vrijdag zijn eigen besturingssysteem voorgesteld, bestemd voor smartphones en andere mobiele toestellen, dat de naam Harmony OS draagt. En dat op een moment dat de commerciële sancties, die Washington in mei oplegde, een dreiging vormen voor de toegang van de Chinese telecomgroep tot technologieën die essentieel zijn voor haar, zoals Android van Google.

post-image-3

"Harmony OS is volledig verschillend van Android en iOS", zo verklaarde Richard Yu, verantwoordelijke van de consumentenafdeling van Huawei, verwijzend naar de besturingssystemen ontwikkeld door het filiaal van Alphabet en door Apple. "U kunt uw apps één keer ontwikkelen, en ze daarna op flexibele manier implementeren op verschillende toestellen", voegde hij eraan toe op een ontwikkelaarsconferentie in Dongguan, in het zuiden van China, waar Huawei een campus gebouwd heeft.

Harmony, in het Chinees Hongmeng genoemd, is klaar om in de smartphones geïnstalleerd te worden, maar Huawei verkiest om zich momenteel aan Android te houden, om de app-ontwikkelaars te helpen, zo verklaarde Richard Yu. Die eraan toevoegt dat de Honor smartphone, die hij zaterdag zal voorstellen, het eerste toestel zou zijn dat met Harmony OS werkt.

Richard Yu heeft ook aangestipt dat het, omwille van de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf, moeilijk zou zijn voor Huawei om dit jaar wereldwijd de belangrijkste fabrikant van smartphones te worden, zoals het zich tot doel gesteld had.

Zonder die sancties had Huawei dit jaar 300 miljoen smartphones kunnen leveren, zo zei hij. De Verenigde Staten hebben op 16 mei de Chinese telecomgroep verboden om producten aan te kopen waarvan er minstens 25% van de onderdelen afkomstig zijn van Amerikaanse technologieën of hardware. Washington meent dat Peking gebruik zou kunnen maken van Huawei voor spionagedoeleinden - een beschuldiging die Huawei verwerpt.

Back to top button
Close
Close