Neo-banken dagen de bank van pa en ma uit

Overal zie je nieuwe ‘pure players’ opduiken. Online bedrijven die met nieuwe bedrijfsmodellen tegen de gevestigde orde in hun sector aanschoppen. Zo ging het met AirBnb en de hotels, Uber en de taxi's, Deliveroo en leveringen aan huis, en zo veel anderen. Nu is het de beurt aan de wereld van de banken, waar virtuele spelers met hun nieuwe toepassingen steeds meer gebruikers aantrekken. Een artikel geschreven door Brice Le Blévennec, CEO Emakina Group.

post-image-3

Onder de Fintech-noemer leveren de nieuwe spelers diensten waarvoor de grote meerderheid nog steeds vertrouwt op traditionele banken, vaak vanwege gebrek aan iets beters. Die gevestigde merken blijven voor het grote publiek onmisbaar om wettelijke redenen, en producten zoals hypotheken, leningen en andere "traditionele" financiële diensten. Maar de strijd is losgebarsten voor andere domeinen, waarin ze vroeger een monopolie hadden. De neo-banken kunnen met hun toepassingen de traditionele instellingen (nog) niet vervangen. Maar ze hebben zo’n grote voorsprong in gebruikerservaring, ergonomie en functionaliteiten, dat we verbaasd zijn dat dit alles nog niet wordt erkend als de nieuwe norm in de sector. Laten we de fintechs eens overlopen die het meest in het oog springen.


N26, de eerste neobank actief in België

Ere wie ere toekomt… N26 was de pionier in België. De onlinebank kreeg in 2016 zijn Duitse banklicentie. Ze biedt een app en een webversie aan, toegankelijk vanaf andere apparaten. Haar vele voordelen overschaduwden meteen de traditionele banktoepassingen en werden de nieuwe standaard in de sector. Zo denken we aan de beveiligde vingerafdruk- en FaceID-login, Apple Pay-implementatie en volledige controle over je Mastercard-kaart via de app, met inbegrip van de wijziging van uitgaven- en opnamegrenzen, activeren en deactiveren van betalingen in het buitenland, verandering van je pincode, kaartvergrendeling, enz. En dat allemaal op een volledig veilige manier (3DS).

N26 geeft je een echte IBAN-account. Daardoor informeert het je met een push-melding over elke activiteit op je rekening. En het maakt internationale overschrijvingen mogelijk in 19 valuta's. Je hebt ook de mogelijkheid om een ​​categorie toe te wijzen aan al je transacties. Zo krijg je een helder statistisch overzicht van je financiën, automatisch via AI in categorieën geplaatst, alvorens ze naar CSV-formaat te exporteren voor je boekhouder. N26 is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans, ongeacht het land waar je woont. Na Google Pay, is N26 sinds 26 juni ook compatibel met Apple Pay in België.

Revolut, de fintech-revolutie

Revolut is momenteel de fintech-marktleider, zowel voor het aantal klanten als functionaliteiten. Op enkele minuten maak je op de app een Britse IBAN-account aan (in euro's, ponden, dollars of Roemeense lei) en je bent klant. Dan kan je meteen e-kaarten aanmaken van korte duur, handig voor online proefabonnementen die een bankkaart vragen, of om je uitgaven te beperken tot een specifiek budget voor een reis. Met Revolut kan je ook vijf cryptocurrencies kopen en uitwisselen: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash en XRP. En je kan meldingen ontvangen wanneer ze de waarde van jouw keuze hebben bereikt. Exclusieve conciërgediensten en LoungeKey-toegang zijn ook beschikbaar, naast verzekeringen voor je bagage, vertraagde vluchten en medische kosten in het buitenland en internationale bezorging.

Bunq, een echte topspeler

Op het gebied van technologie, creativiteit en gebruikerservaring onderscheidt bunq zich duidelijk van zijn concurrenten. Net als de twee hierboven genoemde aanbieders geeft de toepassing je een volledig beheer van je accounts, instellingen en functionaliteiten. Deze bank is ook compatibel met Apple Pay, laat gratis gebruik toe van andere valuta en je doet tot 10 opnames per maand, overal ter wereld. Je kan er ook overschrijvingen mee uitvoeren aan reële wisselkoersen via TransferWise. Daarnaast kan je tot 25 unieke IBAN-accounts opgeven, om je verschillende budgetten beter te beheren, en je maakt er vlot gepersonaliseerde automatische spaarrekeningen mee aan en virtuele kaarten.

Ook heel handig zijn de gemeenschappelijke rekeningen die je met één klik configureert voor huishoudelijke uitgaven, met volledige gedeelde toegang. Ook geef je je boekhouder vlot toegang tot je zakelijke rekening, met een beperking waarbij je transacties moet bevestigen. Het is ook mogelijk om transacties te doen vanuit twee verschillende rekeningen van dezelfde kaart waaraan 2 Pincodes zijn toegewezen. Bunq vergemakkelijkt sterk het beheer van zakelijke rekeningen, door het automatiseren van betalingen via gestructureerde bestanden, herkenning van overdrachtsformulieren en coderen van facturen uit een gescand bestand.


De betalingskoppelingen die je als herinnering verzendt zijn ook heel efficiënt. De ergonomie van de applicatie is geweldig goed bedacht, met de gamification-aanpak ontdek je vlot alle functies, en je kiest zelf waarin bunq je geld plaatst: enkel in groene ondernemingen, persoonlijke leningen of via de ECB. De open API opent de deur naar een wereld van op maat gemaakte applicaties voor je account, of zelfs authenticatie via de herkenning van de bloedvaten in je hand… dat en nog veel meer is de kers op de smakelijke taart van de Nederlandse online bank.

Met Wirex geef je vlot je cryptocurrency uit 

Wirex werkt met een iets ander concept. Meer dan een echte bank is haar originaliteit en nut gebaseerd op het idee van de cryptocurrency-portefeuille: je beheert vanuit één platform 18 traditionele en digitale valuta. Gebruikers zijn voor verschillende cryptocurrencies afhankelijk van specifieke conversietijden, maar je geniet hier van realtime-tarieven en, nog belangrijker, je kan ze uitgeven aan deze waarde vanuit een Visa-kaart. Dit is bijzonder krachtig, omdat het vandaag nog altijd uitzonderlijk is dat je een ​​transactie kan doen via een cryptocurrency-overdracht, terwijl betalingen met Visa-kaarten overal online mogelijk zijn en de meeste fysieke winkels creditcards accepteren.

Holvi, de beste vriend van de KMO

Holvi is een Finse bank voor ondernemers en freelancers. Ze biedt hen alles-in-één beheer van hun rekeningen en boekhouding, en zelfs een geïntegreerde e-commerceservice. Binnen enkele minuten wordt je online winkel gelanceerd, betalingswijzen en factuurbeheer inbegrepen. Alle papierwerk is vereenvoudigd en gecentraliseerd, evenals je uitgaven via de aan je account gekoppelde MasterCard. Het creëren en beheren van je KMO was nog nooit zo eenvoudig. En dankzij het Estse concept van e-Residency ontsnappen ondernemers uit de hele EU via Holvi aan tijdrovende traditionele administratieve processen. Je start snel je bedrijf op, veilig en legaal. En je e-commerceproject groeit en bloeit sneller dan de tijd die het kost bij sommige telecommaatschappijen om je simkaart te ontgrendelen.

Betaal via Boon met een polsbeweging 

Een andere superhandige applicaties is Boon van het Duitse Wirecard. Het creëert een virtuele prepaid Mastercard waarmee je Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay en Fitbit Pay kunt gebruiken met je creditcard, zelfs als je bank het nog niet toestaat. Je moet enkel deze virtuele kaart laden om met een polsbeweging te betalen. Laten we ook Curve niet vergeten. Met die applicatie voeg je al je Mastercard- en Visa-creditcards samen tot één fysieke kaart en je kiest dan via de applicatie welke je wilt gebruiken. Deze vereenvoudigde kaarten-emulator vereenvoudigt ook het beheer van je onkostennota’s en biedt een cashback-programma voor je uitgaven, zoals de meeste toepassingen hier gepresenteerd.

Jaren vertraging inhalen

Als je de lijst ziet van al deze nieuwe functionaliteiten besef je pas goed hoe ver de Belgische banken staan van de verwachtingen van gebruikers over hun bankervaring. Het wordt steeds aantrekkelijker om de primitieve toepassingen van Belgische traditionele banken los te laten en te kiezen voor neo-banken die écht mee zijn met de wereld van vandaag. De tijdwinst in administratief beheer en boekhouding is aanzienlijk. En je maakt het ook niet meer mee dat je in het buitenland niet kan betalen omdat je applicatie en je klantenservice onbeschikbaar zijn. De banken van de tijd van ma en pa hebben een achterstand die ze nog moeilijk zullen inhalen, zo lijkt het.

Gelukkig bieden de traditionele banken nog steeds diensten aan waar gebruikers bijna niet zonder kunnen, zoals consumentenleningen, hypotheken en dergelijke. Anders zouden ze hun klanten nog sneller door hun vingers zien glippen dan het duurt om geld over te boeken tussen rekeningen van twee traditionele banken...

 

Back to top button
Close
Close