Connect with us
woman-sunglasses

International

De problemen blijven duren voor Huawei

De problemen blijven duren voor Huawei

Huawei Technologies zal de wereldwijde lancering van zijn Mate X-smartphone met plooibaar scherm met drie maanden uitstellen -  de nieuwste tegenslag voor de Chinese groep die getroffen wordt door de Amerikaanse sancties. Boomberg heeft trouwens  gemeld dat het bedrijf zich voorbereidt op een daling van zijn smartphoneleveringen aan het buitenland met 40 tot 60%.

"De Mate X zou wereldwijd in september gelanceerd moeten worden", zo verklaarde vrijdag Vincent Pang, Vice President van Huawei, in de marge van de WSJ Tech D. Live-conferentie in Hong Kong. Deze smarthone, die aan 2.600 dollar (2.280 euro) verkocht wordt en compatibel is met de netwerken van de vijfde generatie (5G), werd in februari dit jaar voorgesteld op het Mobile World Congress in Barcelona, de belangrijkste beurs van de sector. Hij zou oorspronkelijk deze maand in de handel gebracht worden.

De Mate X, die voorzien is van een scherm van 8 inch dat in twee geplooid kan worden, is een concurrent voor de Galaxy Fold van Samsung Electronics. Ook dat toestel werd sine die uitgesteld nadat verschillende media testresultaten publiceerden die malfuncties vermeldden na slechts één of twee dagen gebruik.

De Chinese groep, de belangrijkste telecomfabrikant ter wereld en de tweede smartphonefabrikant, verklaarde het uitstel van de lancering van de Mate X door de noodzaak om testen uit te voeren voor de certificering bij verschillende telecomoperatoren, die in augustu afgerond zouden moeten zijn.

De Verenigde Staten hebben echter op 16 mei de Chinese groep op een zwarte lijst gezet, die hen verbiedt om producten aan te kopen die minstens 25% componenten bevatten die afkomstig zijn van een Amerikaanse technologie of hardware. Washington denkt dat Peking zich zou kunnen bedienen van Huawei voor spionagedoeleinden, een beschuldiging die Huawei verwerpt. De Amerikaanse sancties verhinderen Huawei om onder andere te werken met Alphabet, het moederbedrijf van Google, wiens besturingssysteem Android op het merendeel van de smartphones draait, inbegrepen die van de Chinese groep. Huawei heeft echter aan Reuters verklaard dat het uitstel van de lancering van de Mate X niets te maken heeft met die sancties.

De Chinese groep heeft de registratie van zijn eigen besturingssysteem gevraagd, "Hongmeng", in Europa en minstens negen andere landen, zo blijk uit gegevens van WIPO (World Intellectual Property Organization). Vincent Peng heeft vrijdag verklaard dat Hongmeng, een systeem dat op de `open source` versie van Android (gratis en aanpasbaar) gebaseerd is, in testfase zit en gebruikt zou kunnen worden in de plaats van het OS van Google. "Wij verkiezen uiteraard Google en Android, want wij zijn al vele jaren partners. Maar als de omstandigheden ons ertoe dwingen, kunnen wij Hongmeng over zes tot negen maanden uitrollen", zo zei hij.

De verantwoordelijken marketing en sales van Huawei verwachten zich trouwens aan een daling in volumes van ongeveer 40 miljoen tot 60 miljoen smartphones. Om deze daling in het buitenland te compenseren, wil Huawei in 2019 tot de helft van de Chinese smartphonemarkt veroveren, zo voegt Bloomberg eraan toe.

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top