Connect with us
woman-sunglasses

Start-up

Belgisch burgerplatform CitizenLab haalt 2 miljoen op

Belgisch burgerplatform CitizenLab haalt 2 miljoen op

Om de internationale uitrol van haar burgerparticipatieplatform te versnellen haalt start-up CitizenLab 2 miljoen euro op. Met het vers kapitaal wil het haar platform verder ontwikkelen om digitale democratie vorm te geven in nieuwe Europese markten, zoals Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het gaat snel voor Citizen Lab in de overheidsmarkt.  Sinds de oprichting eind 2015 tekende het al meer dan 100 steden en gemeenten op als klant. Via het platform lieten al meer dan 50.000 burgers hun stem horen, van Kortrijk over Leuven tot Aarlen, maar ook ver buiten onze landsgrenzen. CitizenLab maakt deel uit van accelerator Start it@KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.

De investeringsronde werd geleid door Inventures, een impact-investeringsfonds. Ook Cipal-Schaubroeck, een IT-groep met als ambitie een sleutelrol te spelen in de digitale revolutie van de overheid, investeert in CitizenLab. Daarnaast doen ook het Brusselse investeringsfonds finance.brussels en de bank ING hun duit in het zakje door middel van een lening.

Impact first

Als sociale ondernemers kijken we niet enkel naar onze financiële groei, maar minstens evenveel naar de maatschappelijke impact,” zegt Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab. “We zijn dan ook heel blij met de complementariteit van onze investeerders. Inventures zal ons begeleiden in het maximaliseren van onze maatschappelijke impact, terwijl er met Cipal-Schaubroeck vele synergieën bestaan.

CitizenLabs missie om burgers meer inspraak te geven in het beleid wordt vertaald naar concrete doelstellingen geënt op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. Dit jaar nog wil CitizenLab in iedere gemeente 5% van de bevolking actief laten participeren in het beleid via haar platform.

De oprichters hebben een heldere visie op publieke besluitvorming en hoe je deze participatiever en inclusiever maakt. De potentiële impact van CitizenLab is enorm,” geeft Olivier de Duve (CEO Inventures) aan.

Digitale democratie 

Het burgerplatform bestaat vandaag uit een hele reeks inspraakinstrumenten die steden en gemeenten toelaat makkelijk participatieprocessen op te zetten. Via het platform kunnen burgers ideeën lanceren, stemmen en discussiëren, budgetten verdelen, of zelf initiatieven starten om zo de politieke agenda mee te bepalen.   

Met het vers kapitaal wil CitizenLab bouwen aan nieuwe productmodules om de lokale democratie te versterken. “Er zijn heel wat aanknopingspunten tussen CitizenLabs participatieplatform en de softwareplatformen van Cipal Schaubroeck. Denken we bijvoorbeeld maar aan ons digitaal besluitvormingsplatform. In de overheid van de toekomst kunnen we er zo voor zorgen dat de input van burgers snel en makkelijk op de tafel van de burgemeester terechtkomt,” aldus Nico Cras (CEO Cipal-Schaubroeck).

Tenslotte ontwikkelde CitizenLab de laatste jaren artificiële intelligentie die overheden helpt om burgerinput tot concrete inzichten te verwerken. Ook hier zal het verder in investeren om beleidsmakers toe te laten beter geïnformeerde beslissingen te nemen door de verschillende opinies rond lokale thematieken nauwkeurig in kaart te brengen.

Internationale ambities

Vandaag komen het merendeel van CitizenLabs klanten uit België, maar ook in o.a. Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Chili is het Brusselse bedrijf actief. De financiële injectie zal worden ingezet om de internationale uitrol te versnellen. Tegen eind volgend jaar wil het in maar liefst 300 steden en gemeenten haar platform installeren.

Momenteel telt het bedrijf 15 werknemers. CitizenLab plant het komende anderhalf jaar te verdubbelen in grootte, met onder meer aanwervingen voor internationale posities, maar ook voor klantenondersteuning en productontwikkeling.

Click to comment
Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top