Connect with us
woman-sunglasses

Start-up

Belgische kmo intoPIX zorgt voor revolutie in beeld- en videocompressie

Belgische kmo intoPIX zorgt voor revolutie in beeld- en videocompressie

Het Belgische intoPIX, toonaangevende leverancier van innovatieve beeldverwerking en videocompressie, heeft een revolutionaire lage-energie beeldcompressie uitgevonden. De nieuwe, internationale ISO-standaard JPEG XS zet zijn voet naast het bekende JPEG-formaat. Het is de allereerste keer dat een Belgisch bedrijf een compressiealgoritme maakt dat een internationale ISO-standaard wordt. JPEG XS bestaat uit innovatieve technologie die video-uitwisseling tussen en binnen elk toestel vereenvoudigt. Marktleiders in tal van sectoren kijken uit naar JPEG XS, dat officieel gelanceerd wordt op CES Las Vegas en tijdens de intoPIX ‘Media Day’ op 28 januari 2019.

De revolutionaire JPEG XS-standaard definieert een nieuw compressiealgoritme zonder kwaliteitsverlies en met een heel lage latency en complexiteit. Eens fabrikanten JPEG XS geïmplementeerd hebben, daalt het stroomverbruik van elektronische toestellen, wordt ultra-high definition video, zoals 4K en 8K, mogelijk en wordt de video-connectiviteit bevorderd via verbindingen met een lagere bandbreedte, zoals draadloze verbindingen. Dit zorgt voor meer mogelijkheden in tal van communicatietechnologieën:

In virtual reality is een minimale transmissielatentie – niet langer dan enkele microseconden - tussen het toestel en de videobron cruciaal voor de ervaring. JPEG XS maakt deze transmissie draadloos mogelijk en biedt aanzienlijk betere videoresoluties, zonder dat er nog kabels aan te pas komen.

Bij alle mobiele toestellen verbruikt de videotransmissie tussen elektronische chips veel energie, vooral bij het ondersteunen van hoge videokwaliteit. Door de hoeveelheid te verzenden data te verminderen, vermindert JPEG XS het energieverbruik aanzienlijk en verlengt het de levensduur van de batterij.

Zelfrijdende auto's vertrouwen op beeldsensoren en video om ongelukken te voorkomen, want een vertraging van een fractie van een seconde kan al leiden tot een auto-ongeval. JPEG XS comprimeert de afbeeldingen op zo'n manier dat deze latency tot een microseconde, het absolute minimum, wordt beperkt. Daardoor wordt er een verliesvrije kwaliteit geboden voor zowel menselijk zicht als het zicht gebaseerd op artificial intelligence. Nu drones een onderdeel zijn van het dagelijks leven, biedt JPEG XS meteen een live-videosignaal tussen drone en piloot, cruciaal om navigatiefouten te voorkomen. Door de snelle evolutie van 5G en draadloze netwerken positioneert JPEG XS zich als de standaard om kwaliteit te verbeteren, latency te verminderen en draadloos videotransport te vergemakkelijken - ideaal voor online gaming en live-uitzendingen

 De technologie is uitgevonden en ontwikkeld onder de supervisie van Pascal Pellegrin, hoofd R&D bij intoPIX: "JPEG XS is de allereerste ISO-compressiestandaard ooit die in België is uitgevonden. Het resultaat van een agile innovatieproces dat tegemoetkomt aan de noden van de markt en de klant, mogelijk gemaakt door een team van twintig jonge, toegewijde en creatieve ingenieurs. Tijdens het standaardisatieproces en de kwaliteitsbeoordelingen konden we bovendien rekenen op de expertise en steun van de Belgische universiteiten UCL en VUB. Sinds de oprichting van intoPIX in 2006 zijn we continu blijven innoveren en stelselmatig groeien. JPEG XS is een belangrijke mijlpaal in ons bestaan en wordt een belangrijke katalysator voor onze internationale groeiambities de komende jaren. We kijken ernaar uit om onze technologie tot leven te zien komen in tal van applicaties.”

Het verhaal begon vijf jaar geleden bij intoPIX, toen het bedrijf met TICO een eerste eigen compressiealgoritme creëerde, dat werd overgenomen door grote bedrijven wereldwijd. In 2016 lanceerde de JPEG-associatie, deel van ISO, een oproep voor een nieuwe codec. De door intoPIX voorgestelde technologie werd gekozen en sindsdien leidt intoPIX het standaardisatieproces. Voor die inspanningen ontving intoPIX vorige maand de NBN-award (National Body of Normilization in ons land) in de kmo-categorie.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de JPEG XS-standaard. intoPIX stelt die deze week voor op CES Las Vegas (8-11 januari 2019) en tijdens de JPEG XS Media Day (28 januari 2019 om 14 uur) in zijn kantoor in Mont-Saint-Guibert. De eerste concrete implementatie van de nieuwe standaard zal geleverd worden in het eerste kwartaal van 2019.

Click to comment
Beelance Forum Digital Summer School

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top