Hoe de technologische innovaties het werk-privéleven evenwicht verstoren

De vierde industriële revolutie brengt ongeziene revolutionaire veranderingen teweeg. Maar de technologische innovaties zijn ook de oorzaak van een onevenwicht tussen werk en privéleven. En de smartphone wordt met de vinger gewezen!

post-image-3

Robotisering, nanotechnologie, biotechnologie, het Internet of Things, … zullen zowel onze manier om te produceren en consumeren beïnvloeden, als onze wijze van persoonlijke interactie.

Een onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door rekruteringsbureau Robert Half, toont aan dat de Belgische bedrijven vrezen dat de grenzen tussen werk en privéleven steeds verder zullen vervagen. Eén Belgisch bedrijf op vijf vreest de negatieve impact die technologische innovaties zouden kunnen hebben op de work/life balans.

Het volstaat te denken aan de always-connected behoefte die smartphones en laptops gecreëerd hebben - een fenomeen dat door de cijfers bevestigd wordt: in België geven drie medewerkers op tien toe dat zij hun professionele mails raadplegen na de werkuren.

"De vierde industriële revolutie eist van de bedrijven dat zij flexibeler zijn dan ooit", legt Joël Poilvache uit, Director bij Robert Half. Voor de werkgevers is het dan ook belangrijk om in sensibilisering te investeren. "Het is niet omdat men u altijd en overal kan bereiken, dan men dat ook moet doen. Men moet daarom goed bepalen wat er van iedereen verwacht wordt", adviseert Joël Poilvache.

Back to top button
Close
Close