Connect with us
woman-sunglasses

Studies

Hoe de Fintech-bedrijven in België zich financieren

Hoe de Fintech-bedrijven in België zich financieren

Tientallen miljoenen euro worden elk jaar geïnvesteerd in start-ups die de banken- en financiële sector revolutionair veranderen. Een nieuw rapport analyseert deze nieuwe markt en onthult de verschillende disruptieve businessmodellen.

De Fintech-bedrijven beginnen de traditionele banken serieus te kietelen, die nu gaan werken met de digitale innovaties die de banken- en financiële sector radicaal veranderen.

De derde editie van Fintech Belgium Summit, die plaats heeft op 22 oktober eerstkomend in Brussel (Bozar) zal gedetailleerd de financieringsmodellen van deze innovatieve start-ups en scale-ups in kaart brengen. Een tipje van de sluier werd al opgelicht door de professionele federatie Fintech Belgium, via de expert in datastructurering Avolta Partners.

Zo leert men dat de meeste Belgische Fintech-bedrijven (60%) op  minder dan 5 miljoen euro geëvalueerd worden, wat tamelijk normaal is gezien de jonge leeftijd van de sector. Niet minder dan 18% ervan is echter tussen de 5 en 15 miljoen euro waard, terwijl iets meer dan 20% van de Fintech bedrijven op meer dan 15 miljoen gevaloriseerd wordt.

Bedrijven zoals Anytime, iBanFirst, Spreds en Qover staan bovenaan het klassement met een valorisatie van meer dan 90 miljoen euro voor het viertal. "Sinds 2015 zijn drie spelers (iBanFirst, Qover en Rydoo-Xpenditure) erin geslaagd om 19 van de meer dan 55 miljoen euro te bemachtigen die in de Belgische Fintech-sector opgehaald werd bij niet minder dan 39 fondsenwervingen", aldus Jean-Louis Van Houwe.

Met de analyse kon men ook de verschillende economische modellen identificeren en hen klasseren op basis van hun activiteit: vanaf betaalmethode tot blockchain-oplossingen, via infrastructuur, het managed beheer of verzekeringen, op basis van hun markt (B2B, B2C, B2B2C, P2P, enz.), en tot slot van hun verkoopmethode (door inschrijving of het geven van een opdracht via een website, via een applicatie, of in de vorm van Software-as-a-Service).

Al deze elementen zullen, zo beloven de organisatoren, onthuld worden op de Summit van 22 oktober.

De `Fintech Belgium` federatie (www.fintechbelgium.be), opgericht in 2015, is naar eigen zeggen de belangrijkste community van Fintech-bedrijven van België. De federatie verenigt zowel financiële professionals als jonge ondernemers en investeerders die enthousiast zijn over de disruptieve businessmodellen en de nieuwe technologieën bij de financiële dienstensector.

 

Click to comment
DIGITAL TRANSFORMATION SUMMIT

NEWSLETTER

Schrijf je in voor onze newsletter en check al het nieuws over e-marketing, startups, digital agencies,…

Voorbeeld Newsletter

Vacatures

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter

To Top