Zuckerberg zegt dat ook zijn eigen Facebook-gegevens gekaapt werden

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, heeft woensdag aan de Amerikaanse parlementsleden gemeld dat hijzelf een van de tientallen miljoenen gebruikers van het sociale netwerk was waarvan de persoonlijke gegevens buitgemaakt werden door Cambridge Analytica.

post-image-3

Tijdens zijn tweede hoorzitting in twee dagen tijd voor de commissies van het Amerikaanse Congress, verwierp Mark Zuckerberg het idee dat door sommige verkozenen in het licht van het schandaal geopperd was, als zouden de gebruikers onvoldoende controle hebben over hun data op Facebook.

"Telkens iemand kiest om iets te delen op Facebook (…) is er een controle. Op die plek. Niet ergens verdoken tussen de instellingen, maar exact daar", zei hij voor de commissie van Energie en Handel van de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Mark Zuckerberg heeft dinsdag al gedurende vijf uur antwoord gegeven op de vragen van de verkozenen van twee senaatscommissies. Tijdens die hoorzitting heeft hij excuses aangeboden, zonder enige verplichting aan te gaan met betrekking tot de steun die Facebook zou kunnen geven aan een wetswijziging of tot een eventuele verandering in zijn manier van werken.

Zijn presentatie heeft in elk geval de investeerders gerustgesteld en het Facebook-aandeel steeg in Wall Street met 4,5%, de beste performantie in bijna twee jaar. Woensdag om 16u00 GMT steeg het nog eens 0,47%, terwijl de S&P technologie-index op datzelfde moment zo goed als stabiel bleef (+0,06%).

Facebook ligt onder vuur sinds een klokkenluider midden maart onthulde dat de gegevens van 50 miljoen gebruikers in handen gekomen zijn van Cambridge Analytica, een Brits politiek adviesbureau dat onder andere voor Donald Trump gewerkt heeft tijdens de laatste presidentscampagne in de Verenigde Staten. Op 4 april heeft Facebook zelf het aantal getroffen gebruikers naar boven bijgesteld, naar 87 miljoen.

"Hoe kunnen de gebruikers controle hebben over hun gegevens, als Facebook de gegevens niet onder controle heeft?", vroeg de democratische vertegenwoordiger Frank Pallone aan Mark Zuckerberg, een weerspiegeling van de ongerustheid die hij deelt met een aantal verkozenen.

"Het is onvermijdelijk dat er een bepaalde regulatie moet komen" van de bedrijven uit de internetsector, gaf Mark Zuckerberg toe.

De antwoorden van de jonge baas van Facebook hebben echter sommige verkozenen geïrriteerd - zij verweten hem dat hij enkel maar algemeenheden gaf over het belang van het eerbiedingen van de privacy van de gebruikers. De timing van hun interventies, elk beperkt tot vier minuten, zorgde ook voor frustratie bij de parlementsleden, die graag meer tijd gekregen hadden om Mark Zuckerberg het vuur na aan de schenen te leggen.

Back to top button
Close
Close