Belgische studenten vechten tegen online criminaliteit

In 2017 steeg het aantal pv’s dat werd opgemaakt als gevolg van online criminaliteit met bijna 11% en kreeg twee derde van de Belgische bedrijven te maken met cybercrime, terwijl de cybersecuritysector de vacatures maar moeilijk ingevuld krijgt.

post-image-3

In 2017 steeg het aantal pv’s dat werd opgemaakt als gevolg van online criminaliteit met bijna 11% en kreeg twee derde van de Belgische bedrijven te maken met cybercrime, terwijl de cybersecuritysector de vacatures maar moeilijk ingevuld krijgt. Daarom organiseert NVISO, dit jaar samen met Accenture, de Cyber Security Challenge Belgium, een studentenwedstrijd die tijdens de qualifiers een recordaantal van 145 deelnemende teams kende. De beste 45 zijn uitgenodigd op 23 maart en na nog 2 rondes zullen de 12 beste op 24 maart tijdens de finale strijden voor de eindwinst en vele mooie prijzen. De top 3 teams krijgen als ultieme bekroning een bezoek aan de cybersecurity conferentie DEF CON in Las Vegas, een SANS Cybersecurity cursus of een bezoek aan het Kaspersky Lab in Moskou.

De globale schade die cybercrime jaarlijks toebrengt, gaande van de diefstal of het verlies van data, over vergrendelde of disfunctionele toestellen met veel verloren werkuren als gevolg tot het vervangen van programma’s en apparatuur, loopt op tot € 490 miljard per jaar of 1% van de wereldeconomie3. In België, een land met een sterke tertiaire sector gebaseerd op data en informatie, ligt dit percentage waarschijnlijk nog hoger.

Om jonge talenten te stimuleren om een carrière in cybersecurity na te jagen en hen alle mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen, organiseert NVISO in samenwerking met Accenture, de Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE), een nationale wedstrijd die dit jaar aan zijn vierde editie toe is en waaraan alle laatste- en voorlaatstejaarsstudenten van Belgische hogescholen en universiteiten kunnen deelnemen.

Aan de hand van een reeks van online challenges met elk een verschillende moeilijkheidsgraad en volgens het ‘capture the flag’-principe werden tijdens de qualifiers de beste teams geselecteerd die naar de finale doorstootten. Tijdens deze eindstrijd zullen ze opnieuw een aantal uitdagingen voorgeschoteld krijgen die ze met de computer moeten oplossen, maar het gaat ook verder dan dat.

“Voor de finale hebben we eveneens enkele fysieke challenges toegevoegd”, verduidelijkt Hans Bril, organisator van de wedstrijd en COO bij NVISO. “We kunnen uiteraard nog niet te veel loslaten, maar er zit bijvoorbeeld een ‘lock-picking’ opdracht in. Niet enkel kennis van cybersecurity is dus van belang, maar ook een goede algemene kennis, inzicht, probleemoplossend denken en praktische vaardigheden spelen een rol.”

De finalisten komen uit 17 verschillende onderwijsinstellingen van over heel het land, waaronder de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles, de Universiteit Hasselt, de Université Catholique de Louvain en de Hogeschool West-Vlaanderen. Dit terwijl de Hogeschool West-Vlaanderen, de Université Libre de Bruxelles, de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent de meeste deelnemers afvaardigden.

Degenen die het beste resultaat weten neer te zetten, worden beloond met mooie prijzen die de uitbouw van hun carrière in de cybersecurity zullen ondersteunen, zoals doorgedreven opleidingen, gegeven door gereputeerde instituten zoals SANS, of de toegang tot Belgische en internationale conferenties over cyberbeveiliging, bijvoorbeeld BruCon in Gent en DEF CON in Las Vegas of een bezoek aan het Kaspersky Lab in Moskou.

“Bovendien zullen tijdens de finale verschillende belangrijke spelers van de Belgische cybersecuritywereld aanwezig zijn. Voor studenten is het dus niet alleen de ideale gelegenheid om nieuwe ervaringen op te doen en betekenisvolle prijzen te winnen, maar ook om contacten te leggen met de bedrijfswereld en potentiële werkgevers”, voegt Hans toe. “Zo is het evenement veel meer dan louter een wedstrijd, maar ook een plaats waar kruisbestuiving ontstaat tussen gevestigde bedrijven die steeds nieuw talent zoeken en jonge, gedreven studenten die staan te popelen om de toekomst van de cybersecurity vorm te geven.”

Back to top button
Close
Close