De Belgische crowdfunding-markt is in een jaar tijd verdubbeld

In partnerschap met Trends Business Infomation heeft de vereniging FinTech Belgium de jaarlijkse crowdfunding-barometer opgesteld. Die heeft in totaal iets meer dan 22 miljoen euro gefinancierd in het jaar 2017, met 80 vermelde financieringsoperaties. Een markt waarvan het volume verdubbeld is tegenover 2016 -en die toen op 11 miljoen euro geschat werd- en die steeds professioneler wordt door zich te concentreren op een beperkter aantal door het FSMA geaggregeerde platformen.

post-image-3

De barometer is gebaseerd op gegevens die vrijwillig doorgegeven werden of vrij toegankelijk zijn op de websites van de Belgische platformen voor equity crowdfunding en crowdlending,  met de AFP accreditatie (Alternative Financing Platform) afgeleverd dooor het FSMA, of afhankelijk van een bankinstelling, buiten schenkingsplatformen die niet onder de werkingssfeer van de Belgische regelgeving vallen. In het totaal zijn het dus 6 platformen die binnen de scope van de barometer vallen.

Sinds 1 september 2017 zijn alle voorlopige licenties voor het uitoefenen beëindigd, wat betekent dat crowdfundingplatforms die niet goedgekeurd zijn door de FSMA, niet langer in België kunnen opereren. Slechts vijf platformen onder Belgisch recht hebben tot nu toe de nieuwe AFP-status verkregen: Lita (voorheen 1001 Impact Investment), Ecco Nova, Look & Fin, MyMicroInvest en Participate. Bolero, als platform verbonden aan KBC Bank, hoefde geen PFA-goedkeuring te krijgen.

Het zijn dus iets meer dan 22 miljoen euro die 80 operaties gefinancierd hebben in dat jaar. Look&Fin staat bovenaan met een totaal van 46 operaties voor 15,2 miljoen euro, en bijna 70% van de markt, gevolgd door MyMicroInvest dat van zijn kant 19 operaties financierde voor 4,3 miljoen euro (iets meer dan de helft werd gefinancierd door institutionele beleggers) en de laatste van de top drie: Bolero, met 1,4 miljoen euro voor 8 operaties. Vervolgens komt Ecco Nova dat een bedrag van 957 Keuro totaliseert voor 5 operaties, daarna Lita.co (131 Keuro voor 2 operaties). En Participate van zijn kant was in 2017 niet actief in België.

Een gefinancierd project ontving gemiddeld 275.000 euro in 2017, wat dus de capaciteit aantoont van deze alternatieve financieringswijze om bedrijven te begeleiden bij hun groei.

Back to top button
Close
Close