De Europese Commissie legt Qualcomm een boete op van 997 miljoen euro

De EU heeft woensdag Qualcomm een boete van 997 miljoen euro opgelegd wegens misbruik van zijn dominante positie. Brussel verwijt de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders dat hij aan Apple `substantiële bedragen` betaald zou hebben, opdat die zich niet zou bevoorraden bij de concurrentie.

post-image-3

De boete vertegenwoordigt 4,9% van de totale omzet van Qualcomm in 2017, zo stipt de Commissie aan. De Amerikaanse groep heeft onmiddellijk aangekondigd in beroep te willen gaan. 

Brussel legt uit dat het in 2015 geopende onderzoek betrekking had op een periode die ging van 2011 tot 2016 en op de dominante positie van Qualcomm voor "de LTE-basisband chipsets", onderdelen die snelle mobiele breedbandverbindingen mogelijk maken.

"Qualcomm heeft zijn concurrenten meer dan vijf jaar lang onwettelijk van de markt verdrongen en daarmee zijn dominante positie op de markt geconsolideerd," verklaarde Margrethe Vestager, EU-commissaris voor mededinging, in een persbericht. "Het bedrijf heeft miljarden dollars betaald aan een grote klant, Apple, opdat die zich niet bij zijn concurrenten zou bevoorraden. Deze betalingen waren geen gewone prijskortingen, maar werden gemaakt op voorwaarde dat Apple uitsluitend de basisband chipsets van Qualcomm zou gebruiken op al zijn iPhones en iPads", voegde ze eraan toe.

"We hebben een stevig dossier dat ons machtigt om onmiddellijk een juridische procedure op te starten", verklaart echter een juridisch adviseur van Qualcomm, eraan toevoegend dat het bedrijf niet geloofde dat de overeenkomst met Apple de Europese wetgeving schond.

Na deze aankondiging is het Qualcomm-aandeel tot 5% gezakt in de handel voor de Beurs van Wall Street openging, om dan later het verlies te beperken tot 1,2%. Margrethe Vestager heeft tijdens een persconferentie verduidelijkt dat het onderzoek geen gevolgen zou hebben voor Apple.

De beslissing die woensdag genomen werd in het Qualcomm-dossier, is de eerste op vlak van misbruik van dominante positie, sinds het Europees Hof van Justitie in september het hoger beroep van Intel tegen de boete van 1,01 miljard euro die de Commissie haar in 2009 opgelegd had, naar de rechtbank doorverwezen had.

Ook andere regelgevende autoriteiten, waaronder de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten (FTC) stellen een onderzoek in naar de akkoorden die tussen Qualcomm en Apple bestaan. Hun beslissingen zouden de positie kunnen verzwakken van de chipsspecialist, die geconfronteerd wordt met een  vijandig bod van 103 miljard dollar van Broadcom. Die laatste verzekert dat een overname van Qualcomm de gespannen relatie met klanten zoals Apple zou kunnen verlichten.

Apple had in januari verleden jaar zelf klacht ingediend tegen Qualcomm, dat het ervan beschuldit om zijn onderdelen te hoog aan te rekenen en dat het Apple ongeveeer een miljard dollar korting geweigerd had, waartoe het zich toch verbonden had. Qualcomm antwoordde daarop in april met de beschuldiging dat de fabrikant van de iPhone inbreuk gemaakt had op bepaalde akkoorden en dat Apple de mededingingsautoriteiten van verschillende landen aangezet had om een vervolging tegen Qualcomm aan te spannen op basis van valse verklaringen.

De Europese Commissie moet trouwens in de volgende maanden een uitspraak doen in een dossier waarin Qualcomm uitkomt tegen de Britse telefoonsoftware-ontwikkelaar Icera, die nu eigendom is van Nvidia, zo zei een bron dicht bij het dossier aan Reuters. Qualcomm wordt ervan beschuldigd dat het chipsets met verlies zou verkopen om Icera van de markt te verdringen.

Back to top button
Close
Close