Het Chinees sociaal netwerk Tencent haalt zijn grote rivaal Facebook in

Tencent is het eerste Aziatisch bedrijf dat een waarde bereikt van meer dan 500 miljard dollar. De marktwaarde van het bedrijf, vooral bekend voor zijn sociaal netwerk en zijn games, is momenteel bijna even hoog als die van Facebook.

post-image-3

Sinds maandag is het Chinese bedrijf Tencent 511 miljard dollar (435,5 miljard euro) waard op de Beurs. Het is hiermee het eerste Aziatisch bedrijf dat de kaap van 500 miljard dollar overschrijdt en deel uitmaakt van een select clubje waar men vooral Amerikaanse tech giganten aantreft zoals Apple en Amazon. Het haalt trouwens bijna zijn grote rivaal uit California in, Facebook, waarvan de waarde 522 miljard dollar bedraagt. Enkel en alleen in het derde trimester heeft Tencent een winst gegenereerd van 2,7 miljard dollar.

De Tencent groep is minder gekend in onze contreien. Hij ligt nochtans aan de bron van het belangrijkste Chinese social network, WeChat. Die WeChat, dat een van de populairste chatprogramma`s in Azië is, heeft 980 miljoen maandelijkse gebruikers en evolueerde de laatste jaren van een simpel chatprogramma tot een compleet platofrm met onder andere een elektronisch betaalsysteem: WeChat Pay. WeChat was een van de belangrijkste platformen dat enkele weken geleden gecensureerd werd toen het Nationaal Congres van de communistische partij in China eraan kwam.

Net zoals zijn concurrent Facebook ontvouwt Tencent zoveel mogelijk initiatieven om naar andere technologieën uit te breiden. Het bedrijf beschikt bijvoorbeeld over een variant van Spotify: Tencent Music, en een videoverdeler: Tencent Videos.

Een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het bedrijf zijn de mobiele games, die het zelf produceert, maar die, ook hier weer, vooral in Azië populair zijn. Om ze wat bekender te maken in Europa en Amerika heeft Tencent verleden jaar het Scandinavisch bedrijf Supercell gekocht, dat aan de bron ligt van populaire games zoals Clash of Clans en Hay Day. Riot Games, het bedrijf achter het League of Legends game, is sinds 2015 eveneens eigendom van Tencent.

In de portefeuille van Tencent zitten nog participaties in Tesla, in Snap (het bedrijf achter Snapchat), in de Indische start-up Flipkart, in het gezondheidsportaal Practo en in de Aziatische concurrent van Uber, Ola. Het bedrijf neemt eveneens deel aan diverse technologieën, zoals vliegende auto`s, drones en de exploitatie van asteroïden.

 

Back to top button
Close
Close